Stižu nova sredstva za mlinare, država nadoknađuje razliku u ceni brašna (SRB)

Vlada Srbije obezbedila je dodatna sredstva za mlinare kako bi im nadoknadila razliku u ceni brašna u iznosu od 193,56 miliona dinara.

Cena brašna je tokom nekoliko meseci ove i prethodne godine bila ograničena.

U novoj odluci navodi se da se sredstva dodeljuju proizvođačima brašna koji su ostvarili pravo na podršku u skladu sa Uredbom o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna (Službeni glasnik RS, broj 67/22), srazmerno ostvarenom iznosu podrške.

U toj uredbi, koja je sada dopunjena, već je predviđeno 160 miliona dinara, kako bi se nadoknadila razlika u ceni brašna.

Cilj ograničenja cene brašna je bio da se od njegovog poskupljenja zaštite potrošači.

Kako nam je nedavno objasnio predstavnik udruženja proizvođača brašna Žitounija, Zdravko Šajatović, reč je o brašnu koje se prodaje u prodavnicama, a ne o brašnu koje koriste pekari.

Žitounija, kao predstavnik mlinarske industrije, nedavno je tražila da se mlinarima nadoknadi razlika u ceni brašna i podsetila kako je država dužna da to učini prema važećem Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Šajatović je tada izjavio za naš portal da je taj iznos oko 193,5 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, mlinari su tražili da im se nadonadi razlika između ograničene i tržišne cene za april, maj, jun i jul.

„Cene brašna su prošle godine zamrznute na zatečenom nivou koji je bio prilično nizak, a cena pšenice kasnije je otišla u nebesa“, dodao je Šajatović.

On je podsetio i da su mlinari teško oštećeni, bez ikakvog razloga, kada je početkom marta zabranjen izvoz brašna, pšenice i kukuruza.

„Mi u tom momentu nismo znali šta ćemo sa brašnom, pšenica je takođe bila dobro rodila“, dodao je sagovornik Nove ekonomije.

Izvor: novaekonomija.rs

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply