DOBRE VESTI ZA STOČARE: Subvencije za stočare od 1. jula (SRB)

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Kako je zaključeno, neophodne su garancije za formiranje Poljoprivredne komore Srbije, i formiranje Radne grupe pri Ministarstvu poljoprivrede, kao dugoročno rešenje za postizanje boljih uslova u poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivredna komora bi funkcionisala po principu institucionalnog tela, koje bi informisanjem po sektorima, odnosno granama poljoprivrede, pratilo trenutno stanje i probleme u poljoprivredi i svojim radom uticalo da se u tim sektorima poljoprivredni proizvođači zaštite, uz predloge za unapređenje poljoprivrede.

Takođe, rečeno je da će se poljoprivredni krediti omogućiti u poslovnim bankama za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva u eAgraru. Krediti se omogućavaju po principu subvencionisanih kamata od strane države, kao vid olakšica za finansiranje poljoprivredne proizvodnje, kao i olakšice pri razduživanju obaveza kod organizatora poljoprivredne proizvodnje.

Dogovoreno je i da će Robne rezerve izaći u otkupu za rod 2023, kada se popune kapaciteti raspisani Javnim pozivom za rod 2022. od 28 dinara po kilogramu plus PDV. Drugim rečima, na osnovu utvrđivanja potrebnih količina biće raspisan novi javni poziv za robne rezerve. Cena robne rezerve biće naknadno utvrđena, na osnovu tržišne vrednosti i kvaliteta. Kad je reč o ceni pšenice roda 2023, ostaje da se na zajedničkom sastanku sa Ministarstvom, „Žitom Srbije“ i izvoznicima, omogući maksimalna otkupna cena poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivrednici iz ranije su predložili da proizvodna cena pšenice, s prosečnim rodom od 5-6 tona po hektaru, treba da iznosi oko 32 dinara po kilogramu.

Direktna davanja će za proizvodnu 2023. godinu biti isplaćena svima koji su predali potpunu dokumentaciju po javnim pozivima za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava. Očekuje se da će isplata subvencija za stočarstvo putem javnog poziva početi 1. jula, a zaostala dugovanja iz 2022. godine biće isplaćena svima koji su predali potpunu dokumentaciju, navodi se u saopštenju Udruženja, kaže se u Dobrom jutru.

Izvor: dnevnik.rs

Foto: pexels

Podeli sa prijateljima
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply