BERBA SMILjA ZAVRŠENA, u lekovitoj biljci sad može da se uživa (SRB)

Raslo iz kamena i osunčano dalmatinskim suncem u Srbiju stiže samoniklo smilje. Jedna od najstarijih i najlekovitijih biljaka, koju je Radmila Rašković donela iz Skrabina, pretvorenu u eterično ulje.

-Letnja berba je ovih dana završena. Upravo sam se vratila iz Dalmacije, gde smo išli da skupljamo i destiliramo smilje. Naše smilje je iz Dalmacije, iz dalmatinskog krša, samoniklo je i ja jedino to smilje priznajem. Ono daje kvalitetno ulje, onako sto posto prirodno i izuzetno lekovito – kako kaže Radmila, napominjući da je tu u Skrabinu i sunce i kamen, sve ono što čini prirodno stanište ove lekovite biljke.

-Jedino je taj kršoviti deo Dalmacije njegov prirodno stanište i to smilje je najlekovitije. Čaj od smilja je dobar, ali je daleko jače, kvalitetnije i bolje kada se koristi eterično ulje od smilja. Dozira se u količini od pet do šest kapi na dnevnom nivou. Kako je potrebno hiljadu kilograma cveta za litar ulja onda možete zamisliti kolika je njegova lekovitost i koncentracija. To je jedna od najlekovitijih biljaka koja postoji, besmrtna je jer kad se osuši ona i dalje živi i ima divan cvet.

-Dobro je za žuč, za creva, za jetru, za kožu da ne pričam. Odlično je za negu i lepotu, kao i za proširene vene. Ne treba da pominjem koliko je značajno za pluća i da sam tokom korone imala velike narudžbe od onih koji su imali upalu pluća. Dobro je i za cirkulaciju, podstiče limfu, za artritis i reumu, razređuje sekret i olakšava iskašljavanje, koristi se i kod menstrualnog ciklusa za ublažavanje bola – a osim onih koji ga koriste kao prirodni lek i farmaceutska industrija ga je prepoznala i masovno ga koristi.

-Moji rođaci koji ga destiliraju na više uglavnom imaju za kupce Francuze koji znaju koliko je lekovito – a kad je smilje najlekovitije i kad je najbolje za branje, Radmila kaže uvek. – Moji ga beru u proleće, u sred leta i jedna kasna tura. Svagda je ono lekovito, jedino kad je suvo ulje ima malo drugačiji miris. Lekoviti su u cvet i stabljika, i mi ljudima koji beru napominjemo da seku deset santimetara od korena, kako bi biljka ostala u životu i za narednu godinu. Ja pamtim i nailazim na grmove smilja još iz mog detinjstva – a do smilja nije lako doći, teren je težak, litice su velike, naročito po ovim vrućinama bude naporno.

-Nije lako brati smilje. Teren je jako težak, smilje raste bukvalno iz kamena, možda ima pet grama zemlje. Dok dođete do smilja nailazite na zmije, jedino je dobro što one smilju ne prilaze

Izvor: dnevnik.rs

Foto: pexels

Podeli sa prijateljima
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply