Vojvođanskim stočarima 11 miliona dinara za poboljšanje stočarske proizvodnje (SRB)

NOVI SAD: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvojio je 11 miliona dinara za vojvođanske stočare u cilju poboljšanja stočarske proizvodnje i povećanje stočnog fonda, izjavio je danas pomoćnik pokrajinskog sekretara Milorad Malić.

“Ovo sve radimo da biste bili konkurentni na surovom tržištu, i ulaskom u Evropsku uniju vaši proizvodi svakako moraju da odgovaraju deklaracijom”, rekao je Malić.

On je takođe podsetio da je u prethodnih šest godina dodeljeno blizu 125 miliona dinara za preradu mesa i mleka, kao i da je opremljeno 100 mini mesara i mlekara.

Za drugi konkurs bilo je opredeljeno 150 miliona dinara, od kojih će 105 miliona dinara neutrošenih sredstava biti preusmereno na farme.

“Drugi konkurs ujedno realizujemo i prvi put, dodeljujući sredstva za nabavku priplodnih grla, mlečnih i tovnih osobina rasa kod goveda i nazimica u svinjarstvu. Bilo je teško nabaviti i prasad za to, to smo radili kada je bila nestašica mleka, ali su bile male i cene. Vlada i Ministarstvo su digli cene premija za mleko na 19 dinara i za nabavku grla svaka krava je umatičena na 40 hiljada”, rekao je Malić.

On je kazao da stočari neće biti oštećeni, tu je jako veliki broj prijava za opremanje farmi tako da će ta sredstva biti prebačena farmerima da opreme svoje objekte.

“Cilj nam je da što više kvalitetnih priplodnih grla bude u vašim oborima, i da na neki način tu povećate svoju proizvodnju, a svakako da imate i dobit. Jos jedan cilj nam je da ostajete na selu da pokušate da uposlite svoju familiju i još ljudi”, kazao je pomoćnik pokrajinskog sekretara.

Ove godine je putem oba konkursa sklopljeno ukupno 95 ugovora, a Pokrajinski sekretarijat će i naredne godine nastaviti sa ovom podrškom poljoprivrednim gazdinstvima u AP Vojvodini.

Izvor: dnevnik.rs

Foto: pexels

Podeli sa prijateljima
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply