U toku kampanja PRERADE ŠEĆERNE REPE u Vojvodini, a evo koje su CENE ŠEĐERA OVE SEZONE (SRB)

Počela je prerada šećera, odnosno vađenje šećerne repe i sa tim poslom i interesovanje kakav će biti ovogodišnji rod, hoćemo li repe imati dovoljno i koliko će koštati kilogram šećera. U toku je sezona pripreme zimnice kada se šećer u domaćinstvima više koristi, pa veliki marketi nude akcijske cene – kilogram šećera za oko stotinu dinara.

Sve do pre nekoliko meseci kilogram šećera bio je oko 85 dinara pošto je Uredbom Vlade Srbije cena šećera bila ograničena. Po ukidanju Uredbe, kilogram šećera se prodavao do 115 dinara.. Naša zemlja je oduvek imala dovoljno šećera za domaću potrošnju i izvoz, imamo četiri fabike – u Pećincima, Kovačici, Vrbasu i Crvenki i izvoznu kvotu da godišnje u Evropsku uniju možemo da prodamo 180.000 tona šećera .

Agroekonomski analitičar Milan Prostran izjavio je da ne očekuje da će doći do poskupljenja šećera, ali ni do sniženja cene, odnosno da će kilogram šećera koštati kao i do sada. – Jedino ako na svetskom tržištu veliki proizvođači ne uvedu izvoznu kvotu ili zabrane izvoz. Indija, koja godišnje proizvede čak 35 miliona tona šećera, ograničila je izvoz do septembra, a od oktobra ove godine zabranila izvoz zbog velike suše koja je umanjila prinose šećerne trske – kazao je Prostran i dodao da treba sačekati i videti kakav je rod šećerne trske bio u drugim zemljama, a ne samo u Indiji. – S druge strane, na domaćem tržištu uvek ima dovoljno našeg šećera za potrebe stanovništva. On se prerađuje u ovdašnjim šećeranama, pa i to treba imati u vidu kada se govori koliko će koštati šećer na zimu, kada se završi prerada šećerne repe.

Za svaki hektar repe podsticaj 35.000 dinara

Ratari koji imaju repu ove sezone će prvi put dobiti podsticaj od 35.000 dinara na kraju kampanje za svaki hektar posejanog slatkog korena, pod uslovom da su imali prinos veći od 50 tona po hektaru.

Novac će država dati šećeranama koje će se raskusurati sa zemljoradnicima pošto sa njima ugovaraju setvu, obezbeđuju im repromaterijal, imaju postignut dogovor da u sezoni 2023. godine tona repe košta 52 evra….

Ove godine Kompanija „Sunoko”, koja repu prerađuje u fabrikama šećera u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, već je objavila nove uslove ugovaranja za setve u 2024. godini. „Sunoko” nudi nižu cenu repe u odnosu na sadašnju – 47 evra po toni čiste repe , bonus na digestiju, polovinu gratis semena i avans od 600 evra po hektaru za potpisivanje ugovora do 1. decemebra i druge pogodnosti.

Verovatno iste ili približno iste uslove za poljoprivrednike ima i šećerana u Crvenki, u vlasništvu komapije Helenik šugar.

Domaće fabrike su kampanju šećerne repe počele ranije nego predhodnih godina zbog velikih vrućina kako bi sačuvale rod od bolesti i štetočina.

Ove sezone je, prema podacima Poslovne zajednice „Industrijsko bilje”, pod repom u Srbiji oko 42.000 hektara što je znatno više nego prošle godine, kada je repa bila posejana na 32.300 hektara. Lane je prosečan prinos bio 52 tone po hektaru Što se tiče ovogodišnjih prinosa „Kompanija „Sunoko” očekuje da će ove godine preraditi 1,8 miliona tona repe i proizvesti 260.000 tona šećara, što je dovoljno za domaće potrebe i prodaju na drugim tržištima. Lane je „Sunoko” imao 144.000 tona šećera pošto je pod repom bilo manje zasejanih površina.

Ove godine očekuje se više repe ne samo zato što je više njiva pod ovom industrijskom biljkom, nego i zbog većih prosečnih prinosa – od 55 do 60 tona po hektaru. Očekuje se da digestija ostane na nivou iz ranijih godina, u granicama standardnih vrednosti – 16 ili malo iznad 16.

Izvor: dnevnik.rs

Foto: pexels

Podeli sa prijateljima
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply