Presek nedelje 29.07-02.08.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

U odnosu na prethodnu ove nedelje Sistem beleži veću ponudu kukuruza, a cene u ponudi i realizaciji beleže blagi pad. Već duže vreme interesovanje izvoznika za kupovinu kukuruza rod 2018. je smanjeno. Prema informacijama sa terena, većina izvoznika na barže radi na sklapanju terminskih ugovora za novi rod kukuruza. Cena kukuruza u izvozu ove nedelje beleži blagi pad. Interesovanje kupaca je manje nego u prethodnom periodu. Sistem početkom nedelje beleži trgovanje od 138.00Eur/t (Srb/BiH) , da bi do kraja nedelje Sistem beležio ponudu i od 136.00Eur/t (Srb/BiH)

PŠENICA

Tržište pšenice je mirno, a cena stagnira. Ponuda je bila veća u odnosu na prethodnu nedelju,i to ne samo pšenice lošijeg kvaliteta nego i mlinske pšenice sa analizom. Količinska realizacija je manja, a tražnja bila prilično skromna. Ponuda pšenice u izvozu je veća, a Sistem ne beleži realizaciju. Regionalni kupci se uglavnom još uvek snabdevaju na domaćem tržištu. Cena pšenice iz Srbije i dalje nekonkurentna prema zemljama u okruženju.

SOJA

I ove nedelje cena soja zrna u padu. Nedostatak izvoza, velike zalihe prošlogodišnjeg roda, kao i sve  bliža žetva novog roda ostavljaju malo nade da će se nešto promeniti.

STOČNO BRAŠNO

Zbog manje operativnih količina stočnog brašna, remonta jednog dela mlinova cena je bila u blažem  porastu.

Zbog manje operativne robe cena u ponudi ka izvozu je veća u odnosu na prethodnu nedelju, ali Sistem ne beleži realizaciju po višim cenama.

SOJINA SAČMA

Tokom nedelje koja je za nama interesovanje za sojinom sačmom bilo je oskudno, što je uticalo i na cenu. U ovom periodu cena sojine sačme 44% proteina ima silazni trend.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tržište suncokretove sačme bez velikih promena, a ponuda zadovoljava tražnju. Sistem beleži realizaciju suncokretove sačme 33% proteina fco Vrbas po ceni od 24.00 din/kg+PDV.

SAČMA ULJANE REPICE

Sistem je zabeležio ponudu sačme uljane repice iz nove prerade. Cena u ponudi se na domaćem terenu kretala oko 26.50 din/kg+PDV, dok se u izvozu kreće u intervalu od 220.00-225.00 Euro/t .

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (12019)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply