Presek nedelje 19.08-23.08.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

I ove nedelje Sistem beleži veću ponudu kukuruza u odnosu na tražnju, i dalji pad cene u ponudi i realizaciji. Struktura kupaca nedeljama unazad se nije menjala tako da su i dalje kupci domaći prerađivači, trgovci i izvoznici u zemlje regiona.
Izvoznici na barže sklapaju terminske ugovore za kukuruz rod 2019. U regionalnom izvozu kao i predhodne nedelje zabeležen je pad cene kukuruza.Početkom nedelje sistem beleži trgovanja po 130.00Eur/T. Krajem nedelje roba se nudila po cenama od 128.00-129.00Eur/t, dok se na terenu pregovaralo i po nižim cenama od realizovanih.

PŠENICA

Cena pšenice je i ove nedelje zadržala tendenciju pada. Zadovoljavajuća ponuda i smanjena potražnja karakteristične su za celu nedelju. Kao i prethodne nedelje ponuđači nerado spuštaju cene, pa Sistem beleži samo trgovanje manjom količinom stočne pšenice.
Na tržištu BIH bez znatnih promena, i dalje se isporučuju dogovorene količine poboljšivača iz Mađarske. Sa tržišta Mađarske uglavnom se nudi pšenica poboljšivač. Trgovalo se po ceni 178.00Eur/T.

SUNCOKRET

Žetva suncokreta je u punom jeku. Prema informacijama sa terena ratari su zadovoljni prinosom i kvalitetom suncokreta. Domaće uljare su prema proizvođačima najčešće izlazile sa akontnim cenama, a ove nedelje je Sistem zabeležio i prvu trgovinu ovogodišnjim suncokretom po ceni od 30.40din/kg+PDV za fco utovareno. Za kupovinu su zainteresovane uljare, organizatori otkupa, trgovci i regionalni izvoznici.

SOJA

Ponuda soje rod 2018. znatno veća od potražnje. Većina kupaca je zainteresovana za kupovinu soje novog roda. Cena u daljem padu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom nedelje, cena suncokretove sačme je takođe imala silazni trend. Za razliku od sojine sačme, prelazne zalihe suncokretove sačme nisu velike. Nova prerada se očekuje od 01. Septembra 2019. Prema informacijama sa terena pregovori za novu preradu suncokretove sačme vodili su se u intervalu od 21.40-21.70 din/kg+PDV.

SOJINA SAČMA

Tokom nedelje koja je za nama cena sojine sačme u ponudi imala je silazni trend. Prema saznanjima sa terena količina prelaznih zaliha je veća od trenutne potrošnje, što utiče I na cenu. U Šidu je ove nedelje bila dostupna samo suncokretova sačma. Ove nedelje sistem nije zabeležio realizaciju. Prema izvozu nije bilo značajnijih dešavanja.

STOČNO BRAŠNO

Ovu nedelju je obeležilo slabije interesovanje kupaca i pad cene pšeničnog stočnog brašna. Sistem nije beležio realizaciju za džakirano, a prema informacijama sa terena, kupci su krajem nedelje dobijali ponude ispod 12.00din/kg+PDV.

Zbog pada cene pšeničnog stočnog brašna, pojačano je interesovanje kupaca iz BIH. Sredinom nedelje sistem beleži trgovanje po ceni od 106.00Eur/T(SRB/BiH). Krajem nedelje stočno brašno se nudilo i po ceni od 100.00Eur/T(SRB/BiH).

MINERALNO ĐUBRIVO

Poljoprivredni proizvođači i poljoprivredne apoteke su se ove nedelje najčešće informisali oko cena sledećih formulacija:
NPK 16x16x16, NPK 15x15x15, NPK 6x12x24, NPK 8x15x15-Elixir i MAP, ali su kupovinu ipak odlagali za mesec septembar.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply