Presek nedelje 09.09-13.09.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Kišni dani ove su nedelje privremeno prekinuli berbu kukuruza, takođe i zalihe starog roda su sve manje tako da Sistem beleži manjak operativne robe na terenu. Ovakva situacija održava cenu kukuruza stabilnom, a strukturu kupaca i dalje čine krajnji potrošači, izvoznici orijentisani ka zemljama regiona,

Ove nedelje cena kukuruza u izvozu je u blažem padu. Tražnja za kukuruzom novog roda jednaka je kao prethodne nedelje. Zainteresovani su kupci iz BIH, Makedonije I Crne Gore. Trgovalo se po cenama od 125.00Eur/t za novi rod i 126.00Eur/t za stari rod.(SRB/CG). Ka BIH se trgovao po ceni od 126.00Eur/t.(SRB/BIH).

PŠENICA

Tokom ove nedelje ponuda je nešto veća u odnosu na prethodnu. Jedan od razloga je svakako i oslobadjanje prostora za prijem kukuruza i soje. Kod stočne pšenice možemo primetiti blagi pad, a cena pšenice mlinskog kvaliteta je i dalje stabilna.

U regionu se nastavlja interesovanje kupaca za pšenicom iz Srbije, najčešće iz Albanije i Makedonije. Manje količine su kupovali i kupci iz BiH, ali su oni kupovali i pšenicu sa tržišta Mađarske.

SOJA

Žetva soje rod 2019. je počela, a trenutno je požnjeveno oko 30% površina pod ovom uljaricom. Deo soje ovogodišnjeg roda je već prodata putem terminskih ugovora pa je u toku isporuka. Tražnja se ove nedelje povećavala, a ponuda je skromna uprkos velikim zalihama prošlogodišnjeg roda. Za kupovinu su zainteresovani prerađivači, trgovci i izvoznici na barže.

SUNCOKRET

Žetva suncokreta je uglavnom završena a u toku su obračuni i isplata zaprimljene robe. Na tržištu se nude manje količine preostale nakon isporuke količina obavezanih ugovorima. Potražnja je i dalje velika. Sistem je beležio realizaciju u rasponu od 31.00 -31.20dinkg+PDV. Kao kupci najčešće se pojavljuju trgovačke kuće i regionalni izvoznici.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Od ove nedelje suncokretova sačma je raspoloživa u svim domaćim uljarama. Sistem je zabeležio trgovanja iz nove prerade od 20.70-20.80 din/kg+PDV, a prema informacijama sa terena kupci su pregovarali i po nešto nižoj ceni, u zavisnosti od proizvođača i količine.

SOJINA SAČMA

Zbog većih prelaznih zaliha i manjeg interesovanja kupaca, pregovori na terenu su se vodili ispod cena ponuđenih preko sistema. Najviše interesovanja je bilo za sojinom sačmom fco Šid i Zrenjanin gde ove nedelje nije bilo slobodnih količina u ponudi.

STOČNO BRAŠNO

Nakon dužeg perioda pada cene, ove nedelje cena stočnog brašna je stabilizovana. Ponuda operativnih količina je i dalje veća u odnosu na potražnju, a interesovanje kupaca slabije.

Što se tiče izvoza, Sistem je beležio realizaciju po ceni od 100Eur/Tona (SRB/RO). U izvozu prema BIH, prema informacijama sa terena, pšenično stočno brašno se trgovalo u rasponu od 99-100 Eur/Tona.

MINERALNO ĐUBRIVO

Ove nedelje primetno je veće interesovanje za nabavkom mineralnih đubriva. Najviše upita je bilo za sledeće formulacije; MAP, NPK 16x16x16-Rusija,NPK 15x15x15-Rusija i NPK- Elixir Zorka. Sistem je zabeležio trgovanje NPK 6x24x12-ELIXIR,25/1.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (12019)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply