Presek nedelje 16.09-20.09.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Cena kukuruza ove nedelje beleži blaži pad. U Sistem su najčešće pristizale ponude kukuruza rod 2019. do 15%vl. Zalihe starog roda su sve manje kao i interesovanje kupaca. Kupci su i ove nedelje bili domaći prerađivači, trgovačke kuće i regionalni izvoznici.

Kukuruz sa srpskog tržišta prema BiH se nudio po cenama od 122.00-124.00 Eur/T, što je niže u odnosu na prošlonedeljni nivo cena u ponudi. Sistem ove nedelje nije zabeležio trgovanja,dok su se pregovori na terenu za veštački suv kukuruz vodili po ceni od 124.00 Eur/T (SRB/BiH).

PŠENICA

Na tržištu pšenice bez značajnijih promena, a cena stagnira u ponudi i realizaciji. Najčešće se tražila pšenica od 76hl, sa visokim mlinskim parametrima i analizom do koje je Sistem teže dolazio. Sa druge strane, najviše se nudila pšenica osrednjeg kvaliteta i stočna, koje su teže nalazile kupca.

I dalje smanjena potražnja regionalnih kupaca. Izvoznici sa tržišta Srbije odustaju od prodaje nezadovoljni trenutnom cenom pšenice.

SUNCOKRET

Prema informacijama sa terena žetva suncokreta se završava ove nedelje. Na tržištu je i dalje velika potražnja, dok se ponuda uglavnom odnosi na manje količine preostale nakon isporuka definisanih ugovorima. Najčešće, preostale operativne količine suncokreta se nude po visokim cenama koje kupci i dalje nisu spremni da prihvate. Sistem beleži i maksimalnu realizaciju suncokreta rod 2019. po 31.50dim/kg+PDV. Za kupovinu su bili zainteresovani prerađivači, trgovci i reagionalni izvoznici.

SOJA

Žetvu soje rod 2019. je na kratko prekinula kiša tokom ove nedelje, pa je i isporuku robe dogovorenu terminskim ugovorima – odložila. Na tržištu se pojavio problem sa nedostatkom operativne robe, a tražnja je u ovom momentu daleko veća od ponude.

Sistem je beležio realizacije soje rod 2019. u rasponu od 35.50-36.00din/kg+PDV bez obračuna kvaliteta, i 35.2035.50din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Za kupovinu su bili zainteresovani prerađivači, trgovci i izvoznici.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Ove nedelje nešto veća ponuda suncokretove sačme dok je cena niža u odnosu na prethodnu nedelju. Prema informacijama sa terena trgovalo se i po cenama nižim od ponuđenih preko sistema.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama, ponuda sojine sačme bila je smanjena, a cena nešto veća u odnosu na prethodnu nedelju. Na tržištu i dalje slaba zainteresovanost potrošača.

STOČNO BRAŠNO

Ovu nedelju je obeležio pad cene pšeničnog stočnog brašna. Ponuda operativnih količina je bila znatno veća od  potražnje, pa su ponuđači spuštali cene kako bi postigli realizaciju. Sa druge strane, kupci odlažu kupovinu iščekujući još niže cene.

Interesovanje kupaca iz BIH je bilo slabije, jer su se na domaćem tržištu snabdevali po nižim cenama. Sistem je beležio realizaciju po ceni od 96.00Eur/Tona (SRB/CG).

MINERALNO ĐUBRIVO

Na tržištu mineralnih đubriva se nastavlja interesovanje za nabavkom NPK formulacija, KCL-a i MAP-a. Ratari najavljuju kupovinu MAP-a posle berbe kukuruza, za primenu u setvi ozimih kultura kao i u pripremi zemljišta za prolećne useve. Cene su trenutno stabilne, a na osnovu informacija sa terena trguje se i po cenama nižim od ponuđenih. Ove nedelje Sistem nije zabeležio trgovanje.

Tokom nedelje beležimo i interesovanje kupaca iz zemalja regiona kao i prvo trgovanje ove sezone ka tržištu Makedonije.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (GoranH)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply