Presek nedelje 23.09-27.09.2019. Gea Agronet (SRB)

PŠENICA

Tokom nedelje najčešće se pojavljuju upiti za pšenicu sa preko 76hl i visokim mlinskim parametrima do koje je sistem teže dolazio. Za takvu pšenicu beležimo nešto jače cene u realizaciji u odnosu na prethodnu nedelju. Najčešće se nudila stočna pšenica, i pšenica do 74hl koja se do kraja nedelje nudila i trgovala po nešto nižim cenama u odnosu na prethodnu nedelju. Pšenica se smanjeno nudi i trguje za sva regionalna tržišta. Sa druge strane,i kupci su u većoj meri obezbeđeni količinama.

KUKURUZ

Cena kukuruza ove nedelje bez bitnijih promena u odnosu na prethodnu. Struktura kupaca nedeljama unazad se nije menjala tako da su kupci i dalje domaći prerađivači, trgovci i izvoznici u zemlje regiona. Izvoznici na barže se trenutno ne uklapaju u trenutne tržišne cene.Sistem je beležio realizaciju kukuruza rod 2019. dok se rod 2018. manje nudio a i slabije nailazio na interesovanje kupaca. Ove sedmice zabeležen je pad cena kukuruza u izvozu. Cene u ponudi su se razlikovale u zavisnosti od pariteta i procenta vlage. Interesovanje za kukuruzom i dalje postoji. Zainteresovani kupci odlažu kupovinu nadajući se da će u narednom periodu cena kukruza biti niža.

SOJA

Ove nedelje je žetva soje prekinuta zbog loših vremenskih uslova, a ponuda operativne soje rod 2019. je i dalje znatno manja od potražnje. Cena je u porastu. Za kupovinu su bili zainteresovani domaći prerađivači, trgovačke kuće i izvoznici. Poboljšanjem vremenskih uslova očekuje se i bolja ponuda soje rod 2019 na tržištu.

SUNCOKRET

Žetva suncokreta je završena, a na tržištu je i dalje postoji velika zainteresovanost kupaca. Cena u porastu.

SOJINA SAČMA

U nedelji za nama u sistemu je najviše ponuda sojine sačme bilo u Bečeju i Velikom Gradištu. Početkom nedelje kupci su dobijali ponude od 42.50-42.80 din/kg + PDV, dok je sredinom nedelje cena u ponudi bila u porastu. U izvozu se sojina sačma nudila po ceni od 365.00-367.00 Eur/t. (Srb/ REGION).

SUNCOKRETOVA SAČMA

Suncokretova sačma je dostupna u svim uljarama. Cena se nije značajnije menjala. Sistem je zabeležio realizaciju u izvozu po ceni od 190.00 Eur/t.

STOČNO BRAŠNO

Cena pšeničnog stočnog brašna je i tokom ove nedelje bila u padu. Ponuda operativnih količina je velika, a interesovanje kupaca je i dalje slabije.
Iako su ponuđači spuštali cene u ponudi za izvoz, nisu naišli na odaziv kupaca, jer se na domaćem tržištu snabdevaju po nižim cenama. Sistem je beležio realizaciju po ceni od 87.00 Eur/Tona (SRB/BIH).

MINERALNO ĐUBRIVO

Ove nedelje na tržištu mineralnih đubriva cene stagniraju osim NPK 16x16x16-Rusija i MAP 12x52x0-Rusija, gde su ponuđači korigovali cene za po 5.00Eur/t na više. Približila se sezona nabavke istih formulacija ali kupovina se odlaže. Razlog su loši vremenski uslovi i što ratari još nisu završili berbu kukuruza da bi krenuli sa pripremama zemljišta za setvu pšenice. Sistem je zabeležio trgovanje NPK 16x16x16-Rusija,25/1.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (fbhk)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply