Presek nedelje 14.10-18.10.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Protekle nedelje zabeležena je manja ponuda a povećana potražnja za kupovinom prirodno suvog kukuruza do 14,5% vlage, što je uticalo na blaži rast cene u ponudi i realizaciji. I ove nedelje kupcima je najinteresantnija kupovina većih količina na jednom mestu, na paritetima u blizini luka sa mogućnošću produženog lagera. Sirov kukuruz 15-16% vlage trgovao se u prošlonedeljnim okvirima.Kupci za kukuruz ove nedelje bili su domaći potrošači, regionalni izvoznici i izvoznici na barže, kao i trgovačke kuće.

PŠENICA

Pod pritiskom veće tražnje i smanjene ponude sredinom nedelje Sistem beleži porast cene pšenice. Kupci su najviše tražili pšenicu mlinskog kvaliteta sa urađenim analizama. Sistem je teže dolazio do ponude ovakve pšenice, a većina ponuđača je do kraja nedelje odustajala od prodaje ili je podizala cene u ponudi nadajući se boljim cenama u narednom periodu. Zbog ovakve situacije Sistem beleži manju količinsku realizaciju.

SOJA

Žetva soje je završena u većem delu Srbije, osim na krajnjem severu Vovodine gde se privodi kraju. Cena je bez većih promena. Sistem je beležio realizaciju zrna soje u rasponu od 35.90-36.00din/kg+PDV uz obračun kvaliteta, i 36.2036.60+PDV bez obračuna kvaliteta, u zavisnosti od količine i mesta utovara. Najviše zahteva, a opet najmanja ponuda zabeležena ja na području Bačke. Za kupovinu su bili zainteresovani domaći prerađivači i trgovci.

SOJINA SAČMA

Na tržištu sojine sačme bez promena. Kupcima je na raspolaganju sojina sačma kod većine domaćih prerađivača, kao i uvozna sojina sačma Bimal Brčko.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Iako je u toku izvoz suncokretove sačme kod nekih domaćih proizvođača, utovar je omogućen i za domaće kupce u sviuljarama. Cena bez promena.

MINERALNO ĐUBRIVO

Na tržištu mineralnih đubriva i dalje je najveće interesovanje za nabavku sledećih formulacija; MAP 12x52x0, NPK 15x15x5-Rusija, 25/1, NPK 8x15x15-Elixir, NPK 6x12x24-Elixir, 25/1.Bilo je i upita za UREU, najčešće rusku, koja se na tržištu nudila po cenama nižim od onih zabeleženih preko sistema. Cene su bez značajnijh promena osim za AN-Kutina, gde je zabeležen blaži rast zbog manje operativne robe na tržištu. Sistem je zabeležio realizaciju MAP-a 12x52x0-Rusija 25/1.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (congerdesign)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply