“Plodovi Rađevine” – kako se gaji organsko voće u Krupnju (SRB)

U okviru manifestacije “Plodovi Rađevine”, poljoprivredni proizvođači iz tog kraja ugostili su u Krupnju posetioce izložbe proizvodima koje su pripremali tokom cele godine. To je bila prilika da pokažu da od gajenja voća i povrća može živeti.

U poljoprivrednu proizvodnju u Rađevini, uključene su cele porodice. Na imanjima predaka i dalje gaje autohtone sorte krompira i bundeve, a na obroncima Sokolskih planina zahvaljujući stočarstvu prave sir i kajmak, a od organske maline i kupine džem i slatko.

“Moja porodica se bavi isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. Proizvodimo krompir, šljivu, malinu”, rekao je Novak Stević, iz Tomnja.
Milanka Marković iz Zavlake ispričala je da od voća prerađuju aroniju, malinu, kupinu, i da od toga prave džem i sokove.

Bavljanje poljoprivredom, kažu, zahteva mnogo rada, ali proizvodi iz kraja u kojem je zemlja plodna, a vazduh čist lako nađu tržište.
Sve je više i mladih preduzetnika koji unapređuju tradicionalne recepte.
“Prepoznati smo na tržištu po inovaciji ukusa, naše kombinacije jedne voćke i začinska

nota koja je prati i daje potpuno novu aromu”, kazala je Ivana Popović, iz Krupnja.
Aleksandar Petrović, direktor TO opštine Krupanj istakao je da je na manifestaciji “Plodovi Rađevine” pokazano sve ono lepo i organsko što Rađevina ima da ponudi.

Na tezgama više od 120 izlagača našli su se i med, rakija, zimnica. Zahvaljujići gostima, proizvodi iz Rađevine otputovali su u domove širom Srbije.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply