Izazovi organskog živinarstva (SRB)

Nekada metalski radnik, Radovan Jokanović, pre petnaestak godina vratio se u svoje selo, kod Užica, gde je uzgajao maline i krompir. Poslednje dve godine organizovao je proizvodnju organskih jaja i sada ima oko 300 koka nosilja.

Prirodno okruženje sa namenski izgrađenim objektom za koke nosilje i ispusti sa zemljištem koje nije tretirano veštačkim đubrivima, osnov su organskog živinarstva na farmi Radovana Jokanovića.

“Pre svega smo se odlučili u ovom momentu da to budu jaja, koka, i da se zaštite rase koje izumiru u Srbiji. To su autohtone sorte kao što je koporanka, gološijan i svrljiška, i proizvodnja piladi, proizvodnja mesa i proizvodnja jaja, ali isključivo na zdravoj osnovi, pod kontrolom u smislu organskog proizvoda”, kaže Radovan Jokanović, živinar iz Ponikovice kod Užica.

Skupu proizvodnju organskog živinarstva, od ideje do realizacije, pratio je i niz izazova.

“Najveći izazov u ovom poslu je bilo neznanje. Savladati ovakakv vid proizvodnje je nešto novo, na žalost dosta smo učili na svojoj koži”, navodi Radovan Jokanović.

U iščekivanju zvanične potvrde i sertifikata za organsku proizvodnju jaja, Radovan nastoji da se poštuju zahtevi kupaca.

U punoj nosivosti 300 koka, nedeljno snese oko 1000 jaja, što je nedovoljno da se podmire potrebe ovdašnjih kupaca.

“Mi smo recimo sada 70 odsto od tog organskog proizvoda. Nije problem plasman robe, problem je proizvodnja i problem je podići veće jato, to bi trebalo da bude bar 1000 koka nosilja pa da imate svaki dan 500 jaja”, kaže Radovan.

Do potpune konverzije konvencionalne u organsku proizvodnju, koju je podržao i užički Centar za organsku poljoprivredu, ovde nastoje da formiraju novo jato, poprave nosivost i zaokruže proces proizvodnje organskih jaja.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (klimkin)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply