Radovi u vinogradu tokom zime osiguraće bolji rod dogodine (SRB)

Nakon berbe vinograda u periodu novembar – februar obavljaju se mere kojima se direktno utiče na rod iduće godine.

Najbitnije su jesenja duboka obrada zemljišta, jesenje đubrenje, zaštita čokota od niskih temperatura i rezidba vinove loze.

U cilju popravke fizičkih i hemiskih osobina i popravke vodno vazdušnog režima zemljišta kao i uništavanja štetnih korova i štetočina izvodi se jesenja duboka obrada zemljišta.

Optimalno vreme bi bilo nakon prestanka kretanja sokova u čokotu, a pre pojave zimskih mrazeva

Koren vinove loze razvija se duboko i zahvaljujući tome ona opstaje na raznim tipovima zemljišta. Na suvljim zemljištima korenov sistem je na većim dubinama, pa je preporučljiva dublja obrada zemljišta ( 20-25 cm), suprotno tome gde ima više vlage plića obrada ( 15-20 cm).

Rastresanjem dubljih slojeva preseca se koren vinove loze i tako pospešuje njegovo grananje i upijajuća moć. U zavisnosti od konfiguracije terena i mogućnosti u zasadima vinove loze duboku obrada se može izvesti raznim plugovima ili pokrivačima.

Zasadi vinove loze u redovnoj proizvodnji zahtevaju redovnu i pravilnu ishranu. Poželjno bi bilo odraditi agrohemisku analizu zemljišta svake 3-4 godine, koja će dati sigurne podatke o plodnosti zemljišta. Redovnim đubrenjem nadoknadiće se nedostajuće količine organskih i mineralnih hraniva.

Od organskih đubriva primenjuje se stajnjak, kompost, treset, zelenišno đubrivo. Za poravku sadržaja humusa za jedan odsto na dubini od 30 cm, neophodno je meliorativnim đubrenjem uneti bar 40 – 60 t stajnjaka po hektaru.U zavisnosti od načina primene đubrenje se može obaviti u jarkovima ili cele površine zemljišta u vinogradu, nakon čega se vrši zatrpavanje i zaoravanje plugovima.

U primeni pokazala su se pogodna mineralna đubriva koje karakteriše laka rastvorljivost, pristupačnost biljci i visoka koncetracija.

Za jesenje đubrenje pogodna su đubriva sa odnosom hraniva 1: 2: 3 koja se primenjuju u jesen i proleće pre kretanje vegetacije, pre duboke obrade zemljišta kao i pomoću depozitora.

Dipl. inž. Radomir Bušatović

Izvor:PSSS

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply