Rasadi na udaru evropskih propisa (SRB)

Od 14. decembra Evropska Unija bi mogla da zabrani uvoz određenih vrsta sadnica iz trećih zemalja, pa tako i iz Srbije. Na spisku dvadesetak biljnih vrsta su i sadnice voća, loznih kalemova i ruža, što bi znatno pogodilo domaće proizvođače rasada.

Godišnje se u rasadnicima kompanije ,,Fruti Komerc” u Velikoj Drenovi proizvede pet miliona sadnica voća, ruža i loznih kalemova za naše , ali i tržišta tridesetak zemalja sveta. Trećina proizvodnje izvozi se u Evropu . Za sada kažu bez problema, jer su standardi sa Evropskom Unijom usklađeni još 2006. te godine.

Mile Ivanović, ruovodilac prizvodnje sadnog materijala ,,Fruti Komerc” kaže: ,, Mi smo morali da uvezemo bazne sadnice podloga za proizvodnju voća, takođe smo uvezli i lozne podloge i okalemljene sorte od kojih smo formirali naše matične zasade iz kojih sada koristimo repromaterijal i proizvodimo sadnice potpuno identične kao sadnice iz Evropske Unije.Šta to znači. Znači da mi imamo sertifikovane sadnice, važeće i u svetu i ispitane i proverene sa njihove strane”.

Milorad Pantić, predsednik Udruženja rasadničara Srbije, podseća da kod nas postoji nekoliko firmi iz Holandije, Italije i drugih evropskih zemalja. Kaže da one imaju sopstvenu proizvodnju sadnog materijala sertifikovanog karaktera, baš kao što sada rade i domaći sadničari.

Direktiva Evropske unije pokrenuta je, kažu u Udruženju rasadničara Srbije, još 2014. Zbog karantinskih štetočina, koje su prema oceni Evropskih institucija rizične.
Mile Ivanović u tome vidi zaštitu interesa ali podseća da su naše sadnice u odnosu na evropske dosta jeftinije.

Pored toga, naši rasadničari pozicioniraju se u Rusiji, na tržištima Azije i Afrike, a u perspektivi su im Kina i Indija.Ipak, naglašavaju da je Evropska unija zahvalan kupac.

Dosije za sadni materijal u čiju izradu su osim stručnjaka uključeni i naši proizvođači, je u Briselu. Na odgovor ili eventualno odlaganje primene propisa na najmenje godinu dana, samo u Rasinskom Okrugu čeka 140 firmi i 10 000 rasadničara.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply