Kvalitet mleka će od sledeće godine kontrolisati nacionalna laboratorija (SRB)

Nacionalna referentna laboratorija je formirana, a od sledeće godine počeće plaćanje mleka po kvalitetu, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako je objasnio ministar, od trećeg kvartala naredne godine mleko srpskih stočara više neće kontrolisati mlekare, već će to raditi nacionalna referentna laboratorija. Takođe, počeće i plaćanje mleka po kvalitetu, a za najkvalitetnije će se isplaćivati premije.

Potrebno je izmeniti i Zakon o podsticajima.

“Do sada je bilo svima isto. Dva puta mesečno, ljudi iz nacionalne referente laboratorije, posebnim vozilom sa posebnom opremom, uzorkovaće mleko na licu mesta uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača. Ta analiza će se pod bar-kodom testirati u Batajnici i na bazi toga će država isplaćivati premije”, pojasnio je Nedimović.

Kako je istakao, državi je razvoj stočarstva u fokusu, kako mlečnog, tako i tovnog govedarstva. U skladu sa tim, osim laboratorije za analizu mleka, stočari su ove godine dobili državnu zemlju u desetogodišnji zakup, a konkurs za mlade poljoprivrednike otvoren je do kraja godine.

Izvor:021.rs

Foto: Pixabay (Daria-Yakovleva)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply