Paški sir – 24. registrovani hrvatski autohtoni proizvod u EU

Evropska komisija je objavila da je “paški sir” upisan u registar autohtonih proizvoda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Proces zaštite naziva “paški sir” započeo je u julu 2017. godine, kada je Udruženje proizvođača paškog sira ostrva Paga podnelo Ministarstvu poljoprivrede zahtev za zaštitu oznake izvornosti pod tim nazivom.

Hrvatska ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registrovan u EU.

Uz Paški sir, registrovani su: krčki pršut, ekstra devičansko maslinovo ulje Cres, neretvanska mandarina, ogulinski kiseli kupus, baranjski kulen, lički krompir, istarski pršut, drniški pršut, dalmatinski pršut, poljički zeljanik, zagorski puran, krčko maslinovo ulje, korčulansko maslinovo ulje, paška jagnjetina, šoltansko maslinovo ulje, varaždinsko zelje, slavonski kulen, međimursko meso ‘z tiblice, slavonski med, lička jagnjetina, istra, paška so i zagorski mlinci.


AROMATIČAN SIR

Geografsko područje “paškog sira” je ostrvo Pag i osttrvca Maun i Skrda. To je sir tvrdog testa iz punomasnog ovčjeg mleka izvorne pasmine paška ovca, uzgojenih na poluekstenzivan način koje tokom cele godine borave na ograđenim pašnjacima sa aromatičnim i lekovitim biljem.


Potvrđen je dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će ići na kinesko tržište, a to su neretvanska mandarina, baranjski kulen, dalmatinski pršut, drniški pršut, lički krumpir i vino dingač, a dogovoreno je da se na listi nađe i sedmi proizvod, istarski pršut, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije, prenosi Index.hr.

Srbija nema niti jedan zaštićen proizvod pri Evropskoj komisiji.

Izvor: Mondo

Foto: Pixabay (AlexKlen)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply