Iskoristićemo maksimalno sredstva iz IPARD fondova (SRB)

IPARD 2 je projekat Evropske unije u oblasti ruralnog razvoja za period do 2020 godine i podrazumeva iznos od 175 miliona evra namenjenih jačanju konkurentnosti proizvodnje i prerade hrane. Pomoć je namenjena direktno proizvođačima.

Uz sve izazove današnjih poljoprivrednika statistika kaže da je do sada podneto 736 zahteva za meru 1 koja se tiče investicija u imovinu poljoprivrednih gazdinstava i meru tri koja se odnosi na modernizaciju prerađivačkih kapaciteta za koju je bilo raspisano pet poziva i investirano više od 88 miliona evra.

Svakako najveće interesovanje poljoprivrednika je za traktore. Najveća zainteresovanost je bila u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, Beogradskom i Topličkom okrugu, a čak 30 odsto su bili mladi poljoprivrednici.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da su raspisani pozivi za meru sedam i devet IPARD II programa Evropske unije za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja. Rekao je da je veoma važno da je taj konkurs raspisan, pre svega zbog ruralnog turizma.

“Jako je važno razgovarali smo danas sa ljudima iz Evropske komisije o tome kako da se spremimo za ruralnu infrastrukturu, to će nam u Ipardu tri biti na raspolaganju, to je za puteve po selima, za vodosnabdevanje, za sve ono što je neophodno da jedno selo živi”, kazao je ministar.

On je kazao i da se na poziv za traktore, koji je zaključen pre tri dana, pristiglo 459 aplikacija, ukupno ima zahteva za 15 miliona evra, a da je na raspolaganju 10-11 miliona evra.

“To znači da je velika motivisanost ljudi i da je velik broj zahteva, ali svakako tek treba svi da budu pregledani, pa ćemo uskoro tačno znati ko je ispunio tehničke uslove iz aplikacijr, ali ono što je sigurno, u punom kapacitetu ćemo iskoristiti novac namenjen za traktore”, naveo je Nedimović.

Kad je reč o IPARD-u tri ministar kaže da su važne nove mere koje se odnose na ruralnu infrastrukturu i na podsticaje za mlade poljoprivrednike.

IPARD II, program donacija za periodperiod od 2014. do 2020. godine, realizuje se preko ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Uprave za agrarna plaćanja, a budžet za meru tri je 82.946.667 evra.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (buchsammy)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply