Presek nedelje 25.11-29.11.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Karakteristično za ovu nedelju je skromna ponuda a povećana tražnja od strane kupaca. Dolazi period kada poljoprivredni proizvođači nemaju značajnijih ulaganja u proizvodnju pa uglavnom većina odlaže prodaju. Ovo se posebno odrazilo na manju ponudu kukuruza što je uticalo da cena ima tendenciju rasta.

PŠENICA

Na tržištu pšenice tokom protekle nedelje prisutno je interesovanje domaćih mlinova i pojedinih regionalnih izvoznika za kupovinu. Kupci uglavnom zahtevaju analizu na toxine. Sistem beleži veću količinsku realizaciju ovakve pšenice u odnosu na prethodnu nedelju, a trgovanje se odvijalo u rasponu od 19.40-19.50 din/kg+PDV.

SOJA

Kao rezultat izuzetno male ponude na tržištu, i sve veće potražnje, soja zrno beleži rast cene u nedelji za nama. Za kupovinu i dalje zainteresovani domaći prerađivači i trgovci.

JEČAM

Ponuda ječma i dalje mala, a malobrojni kupci prilikom kupovine insistiraju na što boljem hektolitru. Sistem je beležio realizaciju stočnog ječma rinfuz po ceni od 16.30din+kg+PDV. Za kupovinu ove nedelje bili su zainteresovani trgovci i regionalni izvoznici.

SOJINA SAČMA

Kada je reč o sojinoj sačmi, mirna nedelja je za nama. Trgovanja se najčešće odvijaju direktno između proizvođača i krajnjih potrošača, cene u ponudi su u istom intervalu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Suncokretova sačma je i ove nedelje bila dostupna u svim uljarama. Ponuda zadovoljava tražnju. Nije bilo značajnijih promena u ceni.

MINERALNO ĐUBRIVO

Na tržištu mineralnih đubriva i ove nedelje bez značajnijih promena. Cene i dalje imaju trend stagnacije. Polovinom januara 2020. očekuje se prispeće UREE-Rusija. Kupci odlažu nabavku azotnih formulacija i samo se informativno raspituju za sledeće formulacije; AN-Rusija, UREA-Rusija, NPK 3×16-Rusija i NPK 15x15x15-Rusija. Sistem nije zabeležio trgovanje ni ove nedelje.

Foto: Pixabay (hbieser)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply