Robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Srbije i Belorusije može biti i do četiri puta veća (SRB)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović razgovarao je juče, 2. decembra, sa ministrom poljoprivrede Belorusije Anatolijem Hotkom o saradnji dveju zemalja, ali i o tome kako da Srbija na najkvalitetniji način iskoristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

Nedimović je nakon ovog sastanka, održanog uoči susreta predsednika dveju zemalja Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka, istakao da je Srbija, kao jedan od lidera u proizvodnji malina i šljiva, zanimljiva beloruskim privrednicima, koji su zainteresovani da od srpskog voća proizvode voćne jogurte.

On je dodao da Belorusija, s druge strane, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu, koje nedostaje našoj konditorskoj industriji.

Prema njegovim rečima, potrebe naše konditorske industrije za tom robom iznose 2.000 tona godišnje, a imamo svega 30 do 40 tona, napomenuvši da će Srbija za 15 do 20 dana izaći sa posebnim pravilima za uvoz te vrste robe bez carine.

Među proizvodima koje bi Srbija mogla da plasira na tržište Belorusije su neke vrste voćnih rakija, mesne prerađevine i voće, precizirao je Nedimović.

Ministar je najavio i da će sutra biti potpisan sporazum između mlekare “Ub” i jedne mlekare iz Belorusije o međusobnoj saradnji radi plasmana proizvoda na treća tržišta, kao što su tržište Evropske unije, Ruske Federacije i ostala zainteresovana tržišta.

On je ukazao na to da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između dve zemlje manja od 20 miliona dolara, a ima potencijal da bude i do dva ili tri puta veća, s obzirom na pogodnosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

Tema razgovora, kako je rekao, bila je i mogućnost da u sektoru semenske robe srpske sorte uzmu veće učešće, jer je Srbija registrovana na beloruskim sortnim listama.

Nedimović je naglasio da Srbija u razmeni sa Belorusijom ostvaruje pozitivan spoljnotrgovinski bilans u iznosu od 500.000 dolara, i objasnio da naša zemlja najviše izvozi stočnu hranu, a uvozi mladi krompir, mlečne proizvode i luk.

Hotko je naveo da je ta zemlja jedan od lidera u proizvodnji mlečnih proizvoda, ali da joj nedostaje voće i voćni koncentrati za proizvodnju voćnih jogurta.

Bilo je reči i o uzgajanju bilja, što je tema od posebnog značaja za razvoj saradnje u oblasti obrazovanja, rekao je ministar, podsetivši na dobre odnose sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.

Hotko je naglasio da se Belorusija raduje investicijama iz Srbije, dodajući da srpski biznis ima kapacitete da učestvuje u agrarnom sektoru Belorusije.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Pixabay (MichaelGaida )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply