Vremenske prilike i stanje na putevima 04.12.2019. (SRB)

Meteorolozi za danas najavljuju dan bez padavina, što svakako pogoduje vozačima. Ipak u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima treba pripaziti na mraz i moguću poledicu zbog niskih temperatura, ali i na maglu i sumaglicu koje smanjuju vidljivost na putevima preko planinskih prevoja, pored rečnih tokova, po kotlinama i dolinama. Zato prilagodite brzinu uslovima na putu i ukoliko naiđete na smanjenu vidljivost, koristite svetla za maglu i budite uvek na bezbednom odstojanju od vozila ispred vašeg. Poslednjih dana, usled čestih prmena vremena, učestali su i sitni odroni na putevima duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima. Najviše ih ima na putevima Đerdapske magistrale gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije.

Prognoza vremena za danas:

Ujutru slab mraz, u brdsko-planinskim predelima južne Srbije ponegde provejavanje snega, mestimično magla i niska oblačnost koja će se u većini krajeva zadržati duže tokom dana. Kasnije posle podne i uveče smanjenje oblačnosti. Vetar slab do umeren, istočni i jugoistočni, krajem dana u košavskom području u pojačanju. Najviša temperatura od 1 do 5 °C.

Najave i najaktuelnije izmene u saobraćaju:

Do 31.12.2019. godine izvoditi radovi na sanaciji državnog puta II B reda broj 319, na deonici Batajnica – Dobanovci, deonica dužine 300 metara, između crkve Svetog Jovana i pruge u Batajnici (Šangajska ulica). U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Obustava saobraćaja od 29.11.2019.godine, od petlje Vrbas do ulaza u Srbobran, na državnom putu I B reda broj 15, zbog radova na izradi cementom stabilizovanog nosećeg sloja na licu mesta i izradi asfaltnih slojeva. Za vreme obustave saobraćaja alternativni putni pravac je državni put II A reda broj 100 i državni put II A reda broj 113 (Srbobran-petlja Feketić i Srbobran- petlja Sirig). Radovi će se izvoditi do 15.04.2020. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 28.11.2019. godine, u periodu od 07.00 do 15.00 časova, izvode se radovi na mašinskom kresanju denivelisanih bankina, na državnom putu I B reda broj 13, Zrenjaninski put, na deonici Čenta – Dunavac.Radovi će se izvoditi prvo na desnoj strani kolovoza, iz smera Čente ka Beogradu, zatim na levoj strani kolovoza iz smera Beograda ka Čenti, a saobraćaj će odvijati otežano u zoni izvođenja radova. Planirani rok završetka radova je 28.12.2019. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Do 31.12.2019. godine, na snazi će biti obustava saobraćaja zbog izgradnje bočne naplatne stanice Niš istok, na delu državnog puta I A reda broj 4, na petlji Niš istok. Alternativni putni pravci:

 •  ka naseljenim mestima Gornji i Donji Matejevac je preko petlje Malča i dalje državnim putem I B reda broj 35.
 • Istočnom delu grada Niša pristup je iz smera Beograda omogućen preko petlje Niš sever, a iz smera Pirota na petlji Malča.

Do 05.12.2019. godine izvoditi završni radovi na državnom putu I A reda broj 2, na deonici Surčin-Obrenovac. Saobraćaj će iz pravca Ljiga biti preusmeren na levu kolovoznu traku i odvijaće se dvosmerno privremenom devijacijom u dužini od 200 metara. Brzina kretanja vozila će biti smanjena do 10 km/h, i može doći do usporenog odvijanja saobraćaja. Mole se vozači da poštuju saobraćajnu signalizaciju i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Do 04.12.2019. godine, od 07.00 do 17.00 časova, produžava izvođenje radova na putu Lajkovac – Skobalj (drž. put II A reda br 145).

Od 21.11.2019. godine od 08.00 do 16.00 časova zbog završnih radova na geodetskom snimanju izvedenih radova na deonici auto-putu Ub – Lajkovac (drž.putu IA reda br 2). Radovi će se izvoditi u pokretu i biće obezbeđeni odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Do 06.12.2019. godine produžena je obustava saobraćaja između Vladičinog, Gramađa i Surdulice kod mesta Gramađe (drž.putu II B reda broj 441), zbog radova na periodičnom održavanju mosta preko Jelašničke reke. Za vreme radova, alternativni pravac je lokalni put, a radovi su obezbeđeni odgovarajućom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Na državnom putu I B reda broj 27, na deonici Pričević – Valjevo (Gola Glava), na ulasku u Valjevo, kod KP zavoda Valjevo, izvode se radovi na sanaciji kolovoza zbog oštećenja desne saobraćajne trake. U toku radova koji su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom, saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila levom saobraćajnom trakom uz semaforsku regulaciju.

Obustavljen je saobraćaj, na delu regionalnog puta između mesta Lis i Kravarica, (drž. putu II A reda br.196.) zbog oštećenja kolovoza u zoni mosta na reci Bjelici.

Alternativni putevi za putnička vozila su:
– Lučani – Lopaš i
– Guča – Kravarica.
Alternativni putni pravac za teretna motorna vozila su:
-drž. put II A reda broj 181 Lis – Lučani – Kratovska Stena,
-drž.put I B reda broj 23 Kratovska Stena – Požega,
-drž.put I B reda broj 21 Požega – Arilje.

Od 07.11.2019. izvodiće se radovi na rehabilitaciji puta, na državnom putu II A reda broj 128, deonica Pećinci – Popinci. U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati uz naizmenično propuštanje vozila. U noćnim uslovima saobraćaj će se odvijati dvosmerno, uz smanjenje brzine.

Od 07.11.2019. godine, izvodiće se radovi na rehabilitaciji puta, na delu državnog puta II A reda broj 127, deonica petlja Stara Pazova – Stari Banovci (državni put I A reda broj 1). U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati uz naizmenično propuštanje vozila. U noćnim uslovima saobraćaj će se odvijati dvosmerno, uz smanjenje brizine.

Od 06.11.2019. godine izvodiće se radovi na sanaciji klizišta „Duboko“, na delu državnog puta I B reda broj 26, deonica Obrenovac – Beograd. U toku izvođenja radova vršiće se povremene obustave saobraćaja u trajanju od po 3 minuta u jednom smeru – zbog ulaska/izlaska građevinskih mašina. Radovi će se izvoditi naredna dva meseca, ukoliko vremenski uslovi to dozvole i biće obezbeđeni adekvatnom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Do 20.12.2019. godine, u okviru radova na asfaltiranju habajućeg sloja asfalta na državnom putu I B reda broj 39, na deonici Vlasotince – Svođe, biće obustava saobraćaja u dva vremenska perioda, i to: od 08.30 do 11.30
časova i od 13.30 do 16.30 časova. Alternativni putni pravac tokom izvođenja radova – Vlasotince-auto-put E-75-Vladičin Han-Surdulica-Vlasina-Crna Trava-Svođe.

Do 11.12.2019. godine izvodiće se radovi na pojačanom održavanju na državnom putu I B reda broj 21, deonica Irig – Ruma, nova kružna raskrsnica kod naplatne stanice Ruma. Tokom izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.

Od 02.11.2019. godine, na delu državnog puta I A reda broj 1, petlja „Stara Pazova“ – petlja „Maradik“, doći će do izmene režima saobraćaja, zbog izvođenja radova na sanaciji kolovozne konstrukcije u levoj kolovoznoj traci. U zoni radova saobraćaj će se odvijati dvosmerno, desnom kolovoznom trakom, smer Novi Sad –
Beograd. Za saobraćaj će biti zatvorena petlja „Inđija“, i to:

 • Uključenje za auto-put iz pravca Inđije u smeru ka Novom Sadu, saobraćaj se
  preusmerava na državni put II A reda broj 100, Inđija – Novi Sad.
 •  Isključenje iz Beograda za Inđiju, saobraćaj se preusmerava na petlju
  „Maradik“ – Novosadski put – Inđija.

Isključenje iz pravca Novog Sada za Inđiju, kao i uključenje za Beograd na petlji „Inđija“ biće otvoreno za saobraćaj. Planirani rok završetka radova je 06.12.2019. godine, ukoliko vremenski uslovi dozvole.

Do 31.12.2019. godine u periodu od 07.00 do 17.00 časova, izvodiće se radovi na sanaciji kolovoza na državnom putu II A reda broj 207, na deonici Pepeljevac – Velika Vrbnica. U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.

Od 01.11.2019. godine na snazi biti izmena režima saobraćaja, u okviru izvođenja radova na rehabilitaciji puta i unapređenju bezbednosti saobraćaja, na državnom putu I A reda broj 3, na deonici granični prelaz Batrovci – Kuzmin 1, u zoni petlje „Adaševci“, u smeru od graničnog prelaza Batrovci ka Beogradu. U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati dvosmerno na levom poluprofilu auto- puta i neće biti omogućeno uključenje na auto-put sa državnog puta II A reda broj 121, iz pravca Šida u smeru ka Beogradu (naplatna stanica Morović). Tokom izvođenja radova učesnici u saobraćaju koji iz pravca Šida idu ka Beogradu, mogu se uključiti na auto-put na petlji „Kuzmin“. Planirani rok završetka radova je 15.12.2019. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.

Do 25.12.2019. godine, na magistralnom putu kod Sečnja (drž. putu I B reda broj 18) na mostu preko reke Tamiš, doći do izmene saobraćaja zbog radova na redovnom održavanju mosta koji se izvode na desnoj strani u smeru od Sečnja ka mestu Boka. Saobraćaj će se odvijati levom stranom, naizmeničnim propuštanjem. Regulacija saobraćaja će se vršiti vertikalnom saobraćajnom signalizacijom i semaforima.

Zimska služba JP „Putevi Srbije“ 2019/20.

Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:

 • Nema neprohodnih puteva.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim pravcima:

 • I B-29 Granica PZP Užice/Novi Pazar – Sjenica – Novi Pazar
 • II A-175 Mionica – Brežđe – Divčibare – Kaona, Zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere preko Divčibara
 • II A-210 Jošanička Banja – Kopaonik
 • II A-210 Kopaonik – Rudnica
 •  II A-211 Granica PZP Kruševac/Novi Pazar – Kopaonik

Informacije sa naplatnih stanica:

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP “Putevi Srbije”:
– Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Informacije sa graničnih prelaza:

Prema informacijma Uprave granične Policije RS – dobijenim u 05:15 č:

Zadržavanja na (PMV) putničkim terminalima naših GP:

 • Nema dužih zadržavanja.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulaz i izlazu iz Mađarske i Hrvatske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima. Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promenljivo.

Zadržavanja na (TMV) teretnim terminalima naših GP:

 • GP Horgoš, izlaz, TMV čekaju 480 minuta.
 • GP Kelebija, izlaz, TMV čekaju 240 minuta.
 • GP Batrovci, izlaz, TMV čekaju 720 minuta.
 • GP Bačka Palanka, izlaz, TMV čekaju 360 minuta.
 • GP Bezdan, izlaz TMV čekaju 90 minuta.
 • GP Bogojevo, izlaz TMV čekaju 120 minuta.

Izvor: AMSS

Foto: Pixabay (fancycrave1)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply