Ukidanje vakcinacije uslov za očuvanje domaće proizvodnje (SRB)

Pre tri dana u Srbiji je zvanično prestala vakcinacija protiv klasične svinjske kuge. To je prvi uslov da bi svinjetina ponovo mogla da se izvozi na prostor Evropske unije. Međutim, da bi trgovina krenula mora da prođe još od godinu do tri pod uslovom da se u tom periodu bolest ne pojavi ponovo.

Odlukom da vakcinacija protiv svinjske kuge više nije potrebna, osim što su otvorena vrata evropskog tržišta, naša zemlja ispunjava i jednu od obaveza iz poglavlja 12 koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

Posebno se raduju naši farmeri. U porodici Čedomira Bačkalića iz bačkog sela Mošorina duže od pet decenija bave se tom proizvodnjom i sada godišnje na domaće tržište isporuče oko 40 tona svinjetine.

“Izvoz na evropsko tržište značiće nam puno, veće šanse, bolja cena svinja, to će biti za nas pod broj jedan i moći ćemo više proizvoditi”, kaže Čedomir Bačkalić iz Mošorina.

Ukidanje vakcinacije je uslov za očuvanje domaće proizvodnje. Srbija je pre dva veka godišnje izvozila 200.000 svinja, danas ih uvozimo gotovo 400.000, a mogli bismo da godišnje uzgojimo oko 14 miliona svinja. Kontrola svinjskog mesa i dalje će se sprovoditi.

“Radiće se monitorinzi, pratiće se eventualno prisustvo virusa u populaciji svinja, a samom merom trebalo bi da bude relaksirano što se tiče naše proizvodnje svinja i izvoza u zemlje EU i u zemlje okruženja”, ističe dr Darko Bošnjak, direktor Veterinarskog instituta Zrenjanin.

U Mošorinu nekada se godišnje gajilo 10.000 tovljenika, danas je taj broj tri puta manji. Koliko će zabrana vakcinacije i izvoz svinjetine na evropsko tržište vratiti proizvodnju na nekadašnji nivo, znaće se već možda naredne godine.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (agurri)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply