Slanina od mangulice, uživanje bez brige za zdravlje (SRBZ)

Meštani Kačareva počeli su pripreme za “Slaninijadu” koja će se održati u februaru sledeće godine. Pripremiće oko 50 tona različitih proizvoda od mesa, a najviše slanine.Dušan Kondić već 12 godina uzgaja samo mangulice. Za predstojeću “Slaninijadu” obradiće 30 svinja, a već ima spremne pršute koje su stare tri godine. Zbog načina ishrane i uzgajanja meso od mangulice je mnogo zdravije od mesa običnih belih svinja i poslednjih godina se sve više i traži.

“Isplativije je gajiti ove svinje, jer su troškovi manji. Jedu samo kukuruz, ječam, žito, a koncentrat im ne dajem. Dobijaju samo zdravu hranu kao što su i detelina i tikve. Zato se i dobije kvalitetno meso”, kaže uzgajivač mangulica iz Kačareva Dušan Kondić.

U Kačarevu svako ima svoj način obrade mesa, ali svi moraju da imaju visoke pušnice sa dobrom ventilacijom, jer se u njima meso na banatskoj košavi najbolje suši. Lazar Vuković ima poseban proces sušenja preko kamenja.

“Taj kamen čisto filtrira dim i ne dozvoljava da direktno odlazi na meso. To je jedan drugačiji proces sušenja, jer smanjuje i toplotu i nema direktnog kontakta između mesa i dima”, objašeava Vuković.

“Kačarevo je višenacionalna sredina i svako je iz svog kraja doneo drugačije iskustvo u pripremanju mesnih prerađevina i slanine posebno. To se ovde prenosi s jednih na druge i kao rezultat smo dobili autentično kačarevačku slaninu koja je naše bogatstvo”, smatra Milan Ajder iz Turističke organizacije “Slaninijada”.

U Kačarevu su na vreme počeli pripreme za “Slaninijadu” koja će se održati krajem februara i već sad kažu da će kao i u prethodne 33 godine pripremiti dovoljno kvalitetnog mesa za sve posetioce.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply