Specijalizovane zadruge su budućnost domaće poljoprivrede (SRB)

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je opštinu Opovo i povrtarsku zadrugu u selu Sakule kojoj je iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno 6,6 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku opreme za obradu povrća.

Povrtarska zadruga Stari Banat u Sakulama osnovana je 2017. godine i tada je imala 5 kooperanata, a danas oko 40. Republička Vlada je iz programa namenjenog zadrugama nedavno dodelila značajna novčana sredstva za opremanje pogona za obradu povrća u ovom Južnobanatskom mestu.

“Od Ministarstva sam dobio 6 i po miliona za kupovinu mašina a ukupno smo do sada potrošili negde oko 150 do 180 hiljada evra. Povećali smo broj mašina, uzeli smo jednu hladnjaču i novi termo king kamion , uradili smo sve hasape”, rekao je Aleksandar Jovanović, direktor zadruge “Stari Banat“ u Sakulama.

“U 633 sela domaćini su rešili sami da formiraju 633 zadruge. Pogoni su slični kao ovaj, ja ih zovem „pod otvorenim nebom“ mada nisu. Tu su plastenici, mlekare, voćnjaci, vinarije”, rekao je Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije.

Iz ovog pogona opranim, usitnjenim i upakovanim povrćem snabdeva se domaće tržište, uglavnom veliki trgovinski lanci.

“Sve više u Vojvodini se osniva specijalizovanih zadruga ali i ove postojeće tzv stare zadruge počinju da svoje programe i proizvodnju usmeravaju ka specijalizaciji , sve je više stočarskih, voćarskih, povrtarskih zadruga i mislim da je to budućnost”, rekao je Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Godišnje se u Srbiji proizvede više od milion i 100 hiljada tona povrća na otvorenom prostoru i oko 240 hiljada tona u plastenicima. To je duplo veća količina nego što su domaće potrebe.

“Potrošnja povrća u Srbiji je značajna, negde na nivou EU. U proseku 125 kg plus minus deset posto. Ali bi dobro bilo kada bi ta potrošnja bila i nešto veća do 150 kg što bi bilo u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije“, rekao je prof.dr.Žarko Ilin, poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

U pogonu u Sakulama kažu da im je cilj da ovako obrađeno povrće izvoze i na Evropsko tržište.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (edar)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply