Presek nedelje 08.01-10.01.2020. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Usled izuzetno male ponude zbog Novogodišnjih i Božićnih praznika, a sa druge strane pojačane izvozne potražnje, cena kukuruza , prve radne nedelje u 2020.godini beleži porast u ponudi i u realizaciji.

PŠENICA

Početak 2020.godine obeležila je stagnacija cene i manji obim trgovanja pšenicom. Praznično mirovanje i dalje je prisutno, tako da većina ponuđača i kupaca odlaže trgovanje za naredni period.

SOJA

U nedelji za nama ponuda soja zrna manja u odnosu na potražnju, a za kupovinu su zainteresovani domaći prerađivači i trgovci. Trgovalo se u rasponu od 38.20-38.50din/kg+pdv sa ili bez obračuna bonifikacije.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Nešto manja ponuda operativne robe, odnosno mali broj trgovaca raspoloženih za prodaju, doprinosi blagom rastu cene ove nedelje.

SOJINA SAČMA

Cena sojine sačme u ovoj nedelji bez promena, a kupcima je na raspolaganju operativna roba u svim uljarama.

STOČNO BRAŠNO

Ponuda operativnih količina pšeničnog stočnog brašna je bila nešto manja, jer pojedini mlinovi zbog praznika nisu radili. Iako su neki proizvođači podizali cene u ponudi, cene u trgovanju se nisu menjale.

MINERALNO ĐUBRIVO

U nedelji nakon novogodišnjih praznika na tržištu mineralnih đubriva primetna je tendencija rasta cena sledećih azotnih formulacija: UREA-Rusija, UREA-Kutina, AN-Rusija, AN-Kutina, KAN-Kutina, KAN-Borealis. Povećanje cena se kreće od 5-10Eur/t. Cene NPK formulacija su za sada bez značajnijih promena, ali neki od ponuđača najavljuju da će od nedelje formirati nove cene. Kupce trenutno najviše zanima UREA, AN i NPK 3×16-Rusija. Sistem je zabeležio trgovanje UREA-Borealis L.A.T. 25/1, UREA-Rusija,25/1, pakovana u Srbiji i NPK 16x16x16-Rusija,25/1.

Foto: Pixabay (analogicus)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply