Uprava za veterinu: Proglašena epidemija afričke kuge divljih svinja na teritoriji dva lovišta u Srbiji (SRB)

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke kuge divljih svinja, na teritoriji dva lovišta u Pirotskom okrugu i jednom u okolini Kladova.

Kako je rečeno “Blicu” u Ministarstvu poljoprivrede, analize su pokazale da je 10 divljih svinja sa ovog područja bilo pozitivno, odnosno da je utvrđeno da imaju virus afričke kuge.

– Nadležnim službama je naloženo da se definiše zaštitni pojas, odnosno odrede granice teritorije gde su evidentirane zaražene divlje svinje. Na tom prostoru biće obavljena totalna redukcija, odnosno odstrel svih divljih svinja kako se zaraza ne bi širila – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Zaraza je najverovatnija došla iz Bugarske, gde već dve godine hara ova bolest. Pomenuta bolest se ne prenosi na ljude i druge životinje, ali je poseban oprez potreban i kod vlasnika domaćih svinja, koji moraju da brinu u načinu držanja svinja, higijeni svinjaca i postavljanju takozvanih dezinfekcionih barijera. Građani koji čuvaju svinje trebalo bi da se pridržavaju mera predostrožnosti jer je virus veoma opasan, nema vakcine, ni leka, a brzo se širi.

Simptomi oboljevanja svinja su povišena temperatura, krvavi prolivi, krvarenje po ušima, njušci, repu i ostalim delovima. Ukoliko se pomenuti simptomi primete potrebno je odmah pozvati veterinare. Pretpostavlja se da je zaraza najverovatnija došla iz Bugarske, gde već dve godine hara ova bolest.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay (Nennieinszweidrei)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply