Kako do prosečne plate od 900 evra (SRB)

Srbija bi mogla da dostigne prosečnu zaradu od 900 evra do 2025. ukoliko se ispune određeni uslovi, ocenjuju autori biltena “Mesečne analize i trendovi”. Do stope privrednog rasta od sedam odsto mogli bismo uz ispunjenje uslova i realizaciju reformi koje je preporučila Svetska banka, objašnjava direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Da li bi Srbija do 2025. ipak mogla do prosečne zarade od 900 evra? Neki ekonomisti smatraju da je to nerealno, ali primer Rumunije govori suprotno. Ta susedna zemlja je od 2013. do 2019. ostvarila privredni rast od 51 odsto, a rast zarada od 79 odsto.

Konkretno, sa prosečne zarade od 357 evra 2013, šest godina kasnije stigli su do 641 evra. Sve to uz prosečan privredni rast od 4,4 odsto godišnje.

“U ovako postavljenom odnosu, dakle, njihove istorije i našeg cilja se čini da je to dostižno. Rumunski slučaj pokazuje da je rast plata do 900 evra moguć bez nekog velikog narušavanja ovog stabilizovanog makroekonomskog okvira kojeg imamo u ovom trenutku”, kaže Ivan Nikolić, saradnik MAT-a.

Uz godišnji privredni rast od četiri odsto i prosečnu inflaciju od tri odsto godišnje, bruto društveni proizvod Srbije bi do 2025. porastao za 51 odsto, dok bi prosek plata od 900 evra predstavljao rast od 80 odsto.

Razlika do 900 evra, mogla bi se dostići smanjivanjem udela investicija u BDP-u, povećanjem uvoza i deficita spoljnotrgovinske razmene, kao i smanjenjem poreskog opterećenja neto zarada do 15 odsto.

“Video sam 30 nekih mera kojima bi se delovalo da bi se destimulisao odlazak ljudi u inostranstvo. Jedna od važnih mera jeste podizanje plata. I sada kad razmišljate da li ćete forsirati investicije, vi možete da promenite pa da idete niži investicioni rejt, niža stopa investicija ali veći rast plata”, kaže Miladin Kovačević, direktor Zavoda za statistiku.

Srbija bi mogla da dostigne stopu privrednog rasta od sedam odsto za nekoliko godina, ukoliko bi ostvarila reforme koje je predložila Svetska banka, pre svega, u rastu investicija i izvoza, jačanju konkurencije i reformi javnih preduzeća.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Alexas_Fotos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply