Presek nedelje 13.01-17.01.2020. Gea Agronet (SRB)

PŠENICA

Povećano interesovanje za kupovinu pšenice dovelo je ove nedelje do veće količinske realizacije i porasta cene u ponudi i realizaciji. Veće interesovanje bilo je za stočnu pšenicu (min 70-72hl, primese max 2%, Don toxin max 4000ppb) i to najviše od strane izvoznika na barže, za veće lotove i na paritetima bliže luci. Sistem za ovakvu pšenicu beleži trgovanje u rasponu od 17.50-18.00 din/kg+PDV. Nudila se i visoko kvalitetna pšenica od 76hl, sa analizama za koju je Sistem beležio maksimalnu realizaciju po 20.00 din/kg+PDV. Vlada Republike Srbije donela je odluku o privremenom ukidanju carine (18%) za uvoz pšenice iz država EU. Navedena carina je ukinuta za period od 1. januara 2020. do 30. aprila 2020. godine.

KUKURUZ

Protekle nedelje cena kukuruza beleži tendenciju rasta. Ponuda je i dalje skromna a potražnja povećana. U kupovinu su bili uključeni izvoznici na barže, regionalni izvoznici, krajnji potrošači i trgovačke kuće.

SOJA

Potražnja za sojom je povećana, dok je ponuda skromna. Ratari, nezadovoljni trenutnom cenom, odlažu prodaju soje u očekivanju više cene u narednom periodu. Za kupovinu su zainteresovani domaći prerađivači i trgovci. Aktuelan je i izvoz soje ali po ranije definisanim ugovorima.

JEČAM

Ponuda ječma je skromna, a malobrojni ponuđači podižu cenu u ponudi. Ponuđene cene uglavnom nisu naišle na odaziv kupaca, a Sistem beleži trgovanje svega 25t uvrećanog stočnog ječma.

STOČNO BRAŠNO

Pojedini proizvođači su tokom ove nedelje podizali cene pšeničnog stočnog brašna. Ipak, zbog slabijeg interesovanja kupaca, cene u trgovanju se nisu menjale.

BRAŠNO

Iako je cena pšenice tokom ove nedelje bila u porastu, mlinovi nisu menjali proizvođačke cene brašna. Ponuda
operativnih količina je veća od potražnje.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom ove nedelje većina uljara je podigla cenu suncokretove sačme. Početkom nedelje primetna je manja ponuda dok se tražnja povećala. Ponuda se kretala u rasponu od 21.00 – 22.00 din/kg+PDV u zavisnosti od mesta utovara.

SOJINA SAČMA

Ove nedelje cena sojine sačme bez bitnijih promena , dok su uljare najavile korekciju cena u narednom periodu. Uljara „Dijamant“ je najavila početak prerade soje sledeće nedelje, tako da će operativne sojine sačme biti i u Zrenjaninu.

MINERALNO ĐUBRIVO

Pojačano interesovanje za nabavkom azotnih formulacija obeležilo je nedelju za nama. Sistem je zabeležio trgovanja UREA-Rusija 25/1, Pakovana u Srbiji po ceni od 265.00 Eur/t +PDV,kao i KAN-borealis L.A.T. 25/1 po ceni od 185.00 Eur/t +PDV.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel: 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (MichaelGaida)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply