Volan i alkohol ne idu zajedno (SRB)

Za samo tri dana na putevima u Srbiji poginulo je devet osoba. Najčešći uzrok je prekoračenje brzine i klizav kolovoz u kombinaciji sa jutarnjom maglom.

“Treba smanjiti brzinu i povećati rastojanje vozila ispred vas. Treba blagovremeno upozoriti sve vozače koji su iza nas o nameri zaustavljanja, skretanja, isključivanja, uključivanja jer te radnje najčešće dovode do opasnih situacija, kada drugi vozači nisu razumeli šta nam je namera i nisu na vreme upozoreni”, kaže Milan Vujanić, saobraćajni analitičar.

Jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom jeste vožnja pod dejstvom alkohola. Prošlog vikenda otkriveno je čak 350 pijanih vozača.

“Volan i alkohol ne idu zajedno, pune su bolnice, puni su zatvori onih koji su smatrali da mogu da voze pijani čak, da voze bolje kada su pijani nego kada su trezni. To je velika zabluda. Pored velikih novčanih kazni, imajte na umu da je svaka saobraćajna nesreća izazvana pod dejstvom alkohola umišljajno krivično delo”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U svakom slučaju, vozače upozoravamo da je u naseljenom mestu brzina 50 kilometara na sat, i da posebno budu oprezni u suton i uveče kada se pešaci koji idu kolovozom teško uočavaju.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Pexels)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply