Jučerašnja celodnevna zabrana vožnje u Milanu nije uspela

Nismo sigurni koliko je kod nas poznato, ali nalik velikim balkanskim gradovima, poput Beograda i Sarajeva, slične probleme sa lošim kvalitetom vazduha muče i velike gradove na severu Italije. To je razlog zašto su se gradske vlasti Milana odlučile da na jedan dan zabrane upotrebu automobila u centralnoj gradskoj zoni i pokrenu akciju “Nedeljna šetnja”.

Preciznije, vozačima je bila zabranjena upotreba autombila juče, u nedelju 2. februara u intervalu između 10 i 18 časova. Ideja je bila da se stanovništvo osloni na gradski prevoz, kao i na prevoz biciklama ili skuterima.

Međutim, kako javlja britanska medijska kuća BBC, italijanska policija je imala pune ruke posla. Naime, isuviše je bilo onih koji su ignorisali poziv vlasti na nedeljnu šetnju, pa je tako za samo tri sata ispisano 162 primeraka prekršajnih naloga.

Zabrana vožnje se nije odnosila na vozače električnih automobila, kao ni na hendikepirana lica. Izuzetak je činilo još nekoliko ulica u kojima je saobraćaj bio dozvoljen kako bi se omogućio pristup San Siro stadionu gde su (nerešen) meč odigrali fudbalski klubovi Milan i Verona.

Celodnevne zabrane upotrebe vozila su usledile u Rimu i Milanu, a na udaru su se našla dizel vozila kojima je bilo zabranjeno saobraćanje tokom celog januara, nakon što su visoke temperature i upadljivo odsustvo vazdušnih strujanja doveli do zadržavanja smoga pri tlu, uzrokujući očajan kvalitet vazduha širom Italije, a posebno na severu države.

Slična mera je bila primenjena u Milanu još tokom 2007. godine, kada su privremene zabrane uvođenje u više navrata. Pored Milana i Rima, visoko rangirani na listi najzagađenijih gradova koju sačinjava Svetska zdravstvena organizacija, od italijanskih metropola nalaze se još Torino i Napulj.

Milan je čak 2008. godine poneo “titulu” najzagađenijeg evropskog grada.

Izvor: AutoRepublika.com

Foto: AutoRepublika.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply