Aerodrom “Morava” dobija još jednu pistu (SRB)

Aerodorom “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva dobiće još jednu pistu koja će biti namenjena teretnom saobraćaju.

Na sastanku direktora Aerodroma Srbije i predstavnika Regionalne privredne Kraljevo razgovaralo se o izgradnji nove piste na Aerodromu “Morava” i njenom značaju za privredu tog kraja.

Iz Ministarstva građevine ranije su najavili da bi početak izgradnje nove piste na Aerodromu “Morava” u Lađevcima mogla da počne krajem ove godine.

Na konferenciji za novinare održanoj u pauzi sastanka koji je delimično bio zatvoren za medije, direktor preduzeća “Aerodromi Srbije” Mihajlo Zdravković rekao je da su svi pripremni radovi završeni.

“Sredstva su obezbeđena, u toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača plana. Očekujemo da do kraja ove godine bude završeni plan i tehnička dokumetacija kako bi radovi na izgradnji piste mogli da počnu”, naveo je Zdravković.

Nova pista biće duga tri i po kilometara, a široka 60 metara po standardima kargo saobraćaja, koji je, kako su istakli iz Regionalne privredne komore Kraljevo, veoma značajan za ovaj deo Srbije.

Ekonomski značaj aerodroma

Predsednik parlamenta Privredne komore Srbije Dragoljub Vukadinović istakao je da je privreda ovog dela Srbije u sektoru usluga koji gravitira ka Aerdoromu “Morava” ostvarila trgovinski suficit od 600 miliona evra.

“U tom smislu od velikog značaj je otvaranje i intenziviranje aktivnosti na ‘Aerodomu Morava'”, dodao je Vukadinović.

Na području Kraljeva nalazi se 25.000 privrednih subjekata i oko dva miliona potencijalnih putnika za turističke letove.

Pre dva meseca pokrenuta je linija Kraljevo–Beč, letovi su utorkom i četvrtkom. Od marta se uvodi linija do Soluna, i to tri puta nedeljno.

“Aerodromi Srbije” pregovaraju sa avio-kompanijama o otvaranju novih linija za destinacije ka Nemačkoj i Turskoj.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (skeeze)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply