Velika Britanija ima nameru da već 2035. godine zabrani automobile sa SUS motorima

Vlada na čelu sa Borisom Džonsonom rešena je da se izbori sa “starom i prljavom tehnologijom” i protera sa ulica sva vozila koja koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nije to ništa novo, duže vreme slušamo o namerama određenih evropskih zemalja da u potpunosti pređu na vozila koja koriste alternativna goriva. Ipak, do sada se govorilo o tome da će uz električne, kao i one koji koriste gorivne ćelije opstati hibridi.

Ne i u Velikoj Britaniji, jer je želja tamošnjih vlasti da 2035. godine u potpunosti zabrane sve SUS motore, pa tako i one koji deluju u okviru hibridnih pogonskih sklopova.

Britanski državni sekretar za transport, Grent Šeps, rekao je da strategija vlade predviđa potrošnju 1,5 milijardi funti za podršku kupovini električnih automobila i razvoju mreže brzih punjača širom zemlje. “Želimo da omogućimo što lakšu i bezbolniju svojinu nad EV modelom. Prošle godine se u Britaniji prodavao jedan električni automobil na svakih 15 minuta”, rekao je Šeps.

Nisu, naravno, Britanci jedini koji najavljuju ovakve zabrane. Većina bogatih, industrijskih zemalja u Evropi ima slične namere. Tako je Norveška rešena da se oprosti od SUS vozila već 2025. godine, Danska će to uraditi 2030, a Francuska 2040. godine. Interesantno je da se o ovome razmatra i sa druge strane Atlantskog okeana, pa će tako Kosta Rika zabraniti prodaju benzinskih i dizel automobila 2050. godine.

Izvor: AutoRepublika

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply