Presek nedelje 03.02-07.02.2020. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Pad cene kukuruza obeležio je proteklu nedelju. Uticaj na cenu svakako ima i pad cene na FOB-u Dunavske luke i smanjena tražnja domaće potrošnje i izvoznika na barže.

PŠENICA

Ponuda pšenice je i ove nedelje veća u odnosu na tražnju, a cena je u padu. Sistem beleži skromnu količinsku realizaciju pšenice svih kvaliteta. Prema informacijama sa terena, većina domaćih mlinova je trenutno snabdevena i odlaže kupovinu za naredni period.

SOJA

Ponuda soje i dalje manja od potražnje. Početkom nedelje cena soje zadržava tendenciju rasta. Međutim, pad cene soje na međunarodnom tržištu zaustavlja rast cene na domaćem tako da krajem nedelje cena stagnira. Za kupovinu su i dalje zainteresovani domaći prerađivači, trgovci i izvoznici. Realizacija se kretala u rasponu od 39.70-39.80din/kg+PDV bez obračuna kvaliteta (prošle nedelje 39.30-39.50din/kg+PDV bez obračuna kvaliteta).

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom nedelje cena suncokretove sačme beleži blagi rast cene, a operativne robe ima u svim uljarama. Ponuda se najčešće kretala u rasponu od 22.00-22.50din/kg+PDV, dok se prema informacijama sa terena, najčešće trgovalo po 22.00din/kg+PDV. Krajem nedelje Dijamant ad industrija ulja koriguje fabričku cenu suncokretove sačme 33% rinfuz sa dosadašnjih 22.00din/kg+PDV na 23.00din/kg+PDV. Kako će se to odraziti na tržište ostaje da se vidi već tokom naredne nedelje.

SOJINA SAČMA

Ove nedelje zabeležena nešto veća potražnja za sojinom sačmom u odnosu na prethodnu nedelju, a cena je stagnirala. Operativne robe je bilo u svim uljarama.

STOČNO BRAŠNO

Nedelju za nama obeležila manja ponuda operativne robe u mlinovima, ali i slaba zainteresovanost kupaca. Sistem je zabeležio trgovanje po 11.80 din/kg+PDV za pšenično stočno brašno, džak.

BRAŠNO

Kao i prethodne nedelje, i ove nedelje pojedini mlinovi podizali su cene brašna u ponudi, ali se i dalje ne odražava na cene u trgovanju.

MINERALNO ĐUBRIVO

Na tržištu mineralnih đubriva u ovoj nedelji cene azotnih formulacija su bez značajnijih promena. Ratari i poljoprivredne apoteke su većinom nabavili dovoljne količine azota za prolećnu prihranu ozimih žitarica. Za setvu jarih kutura, nabavka đubriva se odlaže za kraj februara i prvu polovinu marta a sve u zavisnosti od vremenskih uslova. Sistem je ove nedelje zabeležio trgovanje UREA-Rusija,25/1, pakovana u Srbiji i UREAKutina, 25/1.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel: 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (toplakava)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply