Kolika će biti otkupna cena soje i suncokreta? (SRB)

Otkupna cena soje i suncokreta zavisi od kretanja na inostranim tržištima, odnosno od proizvodnje u regionima koji te uljarice gaje na milionima hektara. …

Poslednjih godina, ratari nisu bili zadovoljni oktupnim cenama, a to će, kako kažu, uticati na setvu ovog proleća.

Za poljoprivrednike Zapadne Bačke proizvodnja soje postaje sve značajnija. Prošle godine ova uljarica bila je posejana na 23 hiljade hektara, ali poljoprivrednici kažu da cena nije bila ono sa čim su bili zadovoljni, ne samo kada se soja prodavala, već i razmenjivala za druge proizvode.

“Zbog svinja soju sejem, menjam za sačmu, samo što je mali paritet sačme i mala je cena soje. Nešto ću sejati na proleće, ali u manjem obimu. Da je bolja cena kao što je bilo pre tri godine, mnogo bi se više sejalo”, kaže Slobodan Lazić poljoprivrednik iz Sombora.

Da li će soja ove godine biti bolje plaćena zavisi od cene na svetskom tržištu

“Soja ne može da se pojede ni kroz stoku, ljudska upotreba je mala, nemamo tu naviku i kulturu u ishrani da koristimo sojino ulje kao što to rade neke druge zemlje. Pa je zato svevezano za ino tržište. Sve što proizvedemo možda se samo 30 odsto potroši u Srbiji kroz sačme i druge proizvode, a ostak se mora plasirati na druga tržišta”, smatra Natalija Kurjak stručnjak za soju.

Za one koji će i ovog proleća sejati soju preporuka su raniji rokovi setve.
“Prema našim analizama, prošlogodišnja, a i one ranije godine pokazuju da prvi rokovi setve daju bolji prinos, sigurno onda da treba poštovati i sve drugo, pravu dubinu, preporučen sklop. Ona u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, prvenstveno od rasporeda i količine padavina. Tokom vegetacije, a naročito tokom letnjih meseci”, kaže Jelena Ivan, savetovac PSSS Sombor

U odnosu na soju suncokret je godinama bio zanemaren, ipak poslednjih godinu-dve dana rastu površine pod suncokretom.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (mari_lazaro)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply