Vremenske prilike i stanje na putevima 14.02.2020. (SRB)

Još jedna promena vremena koju meteorolozi najavljuju za današnji dan doneće padavine, povremenu kišu u nižim predelima i susnežicu i sneg na planinama. Mokar kolovoz često je razlog povećanog broja saobraćajnih nezgoda, zato je potrebno smanjiti brzinu kretanja i prilagoditi je uslovima na putu. Saobraćaj je trenutno umerenog intenziteta, ali kako je pred nama produženi praznični vikend, mnogi će iskoristiti to da otputuju, pa se očekuje već sa prvim popodnevnim satima pojačan saobraćaj na svim frekventnim putnim pravcima, a posebno onim koji vode ka zimskim centrima i našim omiljenim planinama.

Prognoza vremena za danas:

Oblačno, mestimično s kišom, na planinama sa susnežicom i snegom. Posle podne na severu i zapadu, a uveče i tokom noći u većini krajeva prestanak padavina. Vetar slab i umeren, tokom dana u planinskim predelima, a posle podne ponegde i na severu Vojvodine kratkotrajno jak, ujutro južni i jugozapadni, zatim u skretanju na severozapadni. Najviša temperatura u većini mesta od 8 do 10 °C, na istoku oko 5 °C.

Najave i najakuelnije izmene u saobraćaju:

U petak 14.02.2020. godine u 12:00 časova za saobraćaj će biti puštena petlja „Doljevac“ i naplatna stanica „Doljevac“ počeće sa radom u zatvorenom sistemu naplate putarine.

Na državnom putu II A reda broj 175, deonica Županjac-Bogovađa, u Bogovađi i na državnom putu II B reda broj 361, na deonici Lajkovac-Bogovađa, u Pepeljevcu, uklonjena je privremena saobraćajna signalizacija i postavljena stalna signalizacija.

U toku su radovi na sanaciji mosta preko „Banjske reke“ na državnom putu I B reda broj 22, deonica Raška-Novi Pazar, (ulaz u Novi Pazar). U toku radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila uz pomoć semafora, dok će doći i do povremenog obustavljanja saobraćaja na svim ulivnim i izlivnim saobraćajnicama ispod mosta. Alternativni putni pravci za vreme obustave ispod mosta biće obezbeđeni prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji prema Industrijskoj zoni kao i prema državnom putu II B reda broj 413 deonica prema Novopazarskoj Banji. Radovi će se izvoditi do 20.04.2020.godine i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Na delu državnog puta I A reda broj 1, deonica petlja „Mostar“ – petlja „Aerodrom“ u smeru ka Šidu, 17.02. i 18.02.2020 .godine od 22.00 do 02.00 časova, izvodiće se radovi na skidanju zastavica Republike Srbije. Radovi će se izvoditi u pokretu, u preticajnoj saobraćajnoj traci, i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 06.02.2020. godine, izvodiće se radovi na rehabilitaciji puta i unapređenju bezbednosti saobraćaja, na državnom putu I A reda broj 3, na deonici granični prelaz Batrovci – Kuzmin 1, u smeru od GP Batrovci ka Beogradu, u blizini petlje „Adaševci“. Radovi će se izvoditi u preticajnoj traci i u delu vozne saobraćajne trake, a saobraćaj će se odvijati u zaustavnoj traci.

Od 30.01.2020. godine teška teretna vozila koja se kreću prema GP “Bačka Palanka” sa Republikom Hrvatskom, preusmeravaju se na obilaznicu oko Bačke Palanke. Saobraćajna traka koja od mesta Bač vodi ka Bačkoj Palanci predviđena je za parking teških teretnih motornih vozila sa koje se dalje usmeravaju prema graničnom prelazu. Saobraćajna traka koja vodi od Bačke Palanke ka Novom Sadu namenjena je i za saobraćaj ka Baču. Saobraćaj će se na području Bačke Palanke, na magistralnom putu Bač – Bačka Palanka – Čelarevo, kao i na putevima Gajdobra – Bačka Palanka (drž.put II A br. 108) i Gajdobra – Čelarevo (drž.put II B br. 306) odvijati prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.

Od 23.01.2020. do 31.03.2020. godine, izmenjen je režim saobraćaja na državnom putu II A reda broj 198, deonica Raška (Kuti) – Odvraćenica, u naselju Trnavska reka, zbog radova na izgradnji kanalizacije. Tokom izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila pomoću svetlosne, signalizacije.

Od 13.01.2020. godine, izvodiće se radovi na iskopu kanala na državnom putu II A reda broj 127, na deonici petlja Stara Pazova – Stari Banovci. Radovi će se izvoditi uz naizmenično propuštanje vozila do 16 časova, nakon čega će se saobraćaj odvijati dvosmerno uz smanjenu brzinu i veću opreznost učesnika u saobraćaju. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom.

Od 11.01.2020. godine zbog radova na popravci oštećenja na kolovozu i unapređenju bezbednosti saobraćaja na auto-put E-70, u smeru od graničnog prelaza Batrovci sa Hrvatskom ka Kuzminu, na delu kod petlje „Adaševci“, saobraćaj će se odvijati dvosmerno levim poluprofilom auto-puta, dok će desnim poluprofilom u
smeru ka Beogradu biti slobodna zaustavna traka. Neće biti moguće uključenje na auto-put iz pravca Šida ka Beogradu na naplatnoj rampi Morović, vozači koji dolaze iz pravca Šida a putuju ka Beogradu moći će da koriste uključenje na petlji “Kuzmin”.

Državni put I B reda broj 38, deonica Blace-Beloljin, otvorena je za saobraćaj. Saobraćaj će se odvijati uz poštovanje gradilišne saobraćajne signalizacije uz maksimalno ograničenje brzine 40 km/h.

Od 30.12.2019. na delu državnog puta I B reda broj 15, od petlje „Vrbas“ do ulaza u Srbobran, nakon obustave saobraćaja zbog izvođenja radova, saobraćaj će se odvijati neometano. U narednom periodu, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali izvodiće se radovi na gradilištu uz primenu semaforske signalizacije gde će se saobraćaj naizmenično propuštati.

Do maja. 2020. godine, zbog radova izmenjen režim saobraćaja na državnom putu I B reda broj 39, deonica Vlasotince – Svođe. Saobraćaj će se odvijati dvosmerno prema privremenoj saobraćajnoj signalizaciji koja je postavljena na trasi puta do završetka radova. Molimo učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer je u zonama radova ograničenje brzine od 20 do 40 km/č.

Do 01.04.2020. godine izvoditi radovi na proširenju kompleksa naplatne stanice „Preljina“ na državnom putu I A reda broj 2, deonica Preljina (kraj izgrađenog auto-puta) – Preljina (naplatna stanica) – Preljina (veza sa državnim putem I A reda broj 2). U zoni radova saobraćaj će se odvijatiusporeno uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Od 09.12.2019. godine zbog izvođenja radova na rehabilitaciji puta i unapređenja bezbednosti saobraćaja, na državnom putu I A reda broj 3, na deonici granični prelaz Batrovci – Kuzmin, posle naplatne stanice Šid, u zoni mosta na reci Bosut došlo je do izmene odvijanju saobraćaja. U toku radova, u smeru Beograd – Batrovci, saobraćaj će se odvijati dvosmerno na desnom poluprofilu auto-puta, u dužini od 1,5km.

Od 22.05.2019. izvode se radovi na pojačanom održavanju državnog puta IB reda broj 29, na deonici Aljinovići–Sjenica. Planirani rok završetka radova je 04.04.2020. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole. Radovi se izvode pod saobraćajem uz adekvatnu saobraćajnu signalizaciju i opremu.

Do 29.02.2020. godine produžavaju se radovi na sanaciji državnog puta II B reda broj 319, na deonici Batajnica – Dobanovci, deonica dužine 300 metara, između crkve Svetog Jovana i pruge u Batajnici (Šangajska ulica). U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila.

Zimska služba JP „Putevi Srbije“ 2019/20.

Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:
– II A-234 Gložje (Golema Reka) – Bosilegrad

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim pravcima:

 • II B-338 Valjevo – Lelić – Granica PZP Valjevo/Požega, preko Mravinjaca
 • II A-210 Jošanička Banja – Kopaonik
 • I B-30 Buk – Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar
 • II A-180 Granica PZP Čačak/Ivanjica – Ivanjica
 • II A-194 Prilike – Katići – Granica PZP Ivanjica/Užice (Jasenovo)
 • II A-257 Šarena Bukva (Mačkov Kamen) – Stolice
 • II B-330 Loznica – Zajača – Šarena bukva – Mačkov kamen – veza sa državnim putem 137, preko Mačkovog kamena
 • II B-338 Valjevo – Lelić – Granica PZP Valjevo/Požega
 • II A-199 Novi Pazar – Deževa – Šaronje – Odvraćenica
 • I B-35 Vratarnica – Knjaževac – Svrljig (Popšica)
 • II A-197 Buk – Međurečje – Kumanica
 • II A-197 Granica PZP Čačak/Ivanjica (Dubac) – Ivanjica (Kaona)
 • II A-197 Preko Brdo – Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar
 • II A-198 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Odvraćenica – Preko Brdo
 • II B-409 veza sa državni putem 197 – Kumanica – Gleđica
 • II A-210 Kopaonik – Rudnica
 • II A-211 Granica PZP Kruševac/Novi Pazar – Kopaonik

Informacije sa naplatnih stanica:

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP “Putevi Srbije”:

 • Na naplatnim rampama nema zadržavanja.

Informacije sa naših graničnih prelaza:

Zadržavanja na (PMV) putničkim terminalima naših GP:

 • Na putničkim terminalima nema zadržavanja.

Zadržavanja na (TMV) teretnim terminalima naših GP:

 • GP Batrovci, izlaz, TMV čekaju 420 minuta.
 • GP Horgoš, izlaz, TMV, čekaju 60 minuta.

Na ostalim graničnim prelazima nema zadržavanja

Izvor: AMSS

Foto: Pixabay (Pexels )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply