Da li će veći podsticaji doprineti i većoj ponudi organske hrane? (SRB)

Još od 2003. godine, Svetlana Stojanović iz Kikinde bavi se proizvodnjom organske hrane. Na severu Banata, nažalost, ta proizvodnja nije dobila na ozbiljnijem zamahu, pa je Svetlana i dalje jednaod malobrojnih proizvođača. Da li će veći podsticaji za organsku proizvodnju u 2020. doprineti i većoj ponudi organske hrane?

Zahvaljujući pre svega svojoj istrajnosti, Kikinđanka Svetlana Stojanović bavi se skoro dve decenije organskom proizvodnjom.

Raznovrsna proizvodnja organske hrane na blizu sedam hektara, kako na njivi, tako i u plastenicima, omogućuje duži period plasmana povrća i prerađevina.

Od svojevremeno eksperimentalne bašte za potrebe porodice, do kvalitetne proizvodnje i plasmana proizvoda koji treba da obezbede egzistenciju, nije jednostavan put. Da bi sve to uspela, Svetlana, inače samohrana majka troje dece, mora da obezbedi praktično zatvoreni ciklus proizvodnje, koji obezbeđuje minimalne troške i impute.

Podsticaji za organsku proizvodnju u ovoj godini povećani su za više od tri puta u odnosu na 2019. To je sigurno dobrodošla pomoć, ali je za poljoprivredu uopšte, pa i organsku proizvodnju, jednako važno obezbediti sigurnost i kontinuitet u radu.

Vodeći se svojom životnom filozofijom, Svetlana naglašava da to što imamo, to što nam je dato, to treba na najbolji način i da iskoristimo.

Iako su organski proizvodi dva, tri ili četiri puta skuplji od konvencionalne proizvodnje, navike i svest ljudi se sporo, ali ipak menjaju. Da li je to dobar tempo – sasvim sigurno ne.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Garyuk31)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply