Presek nedelje 16.03-20.02.2020. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Ovu nedelju nastavlja se dalji pad cene kukuruza u ponudi i realizaciji. Razlog je vanredna situacija u državi, pad cene na svetskom tržištu, i smanjena potražnja na domaćem tržištu. Većina ponuđača nije zainteresovana za prodaju zbog niske cene i odlaže trgovanje za naredni period.

PŠENICA

U specifičnim i otežanim okolnostima svakodnevog života i poslovanja u celoj Evropi, došlo je do povećane potražnje za brašnom, a samim tim i za pšenicom. Protekle nedelje zabeleženo je pojačano interesovanje domaćih i regionalnih kupaca, pa Sistem beleži i veći obim trgovanja. Najviše se tražila mlinska pšenica sa analizama , a Sistem posle dužeg vremenskog perioda beleži porast cene u ponudi i realizaciji.

SOJA

Prvi put posle dužeg vremena ponuda soje ove nedelje veća od potražnje. Sistem ne beleži realizaciju, a prema informacijama sa terena, trgovina se odvijala u rasponu od 39.00 39.20din/kg+PDV bez obračuna kvaliteta (prošle nedelje 39.40-39.50din/kg+PDV bez obračuna kvaliteta).

STOČNO BRAŠNO

Cena pšeničnog stočnog brašna je tokom ove nedelje bila u porastu. Iako je usled novonastale situacije izvoz otežan, uvećeno je interesovanje domaćih potrošača, pa je ponuda operativnih količina i tokom ove nedelje bila manja.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Cene suncokretove sačme ove nedelje bez promena. Prodaja ide otežano, a lošu prodaju dodatno opterećuje i aktuelna situacija sa Corona virusom, odnosno otežan ili čak onemogućen izvoz.

SOJINA SAČMA

Sojina sačma, usled pada cene zrna soje i slabe potražnje na domaćem tržištu, u blagom padu. Usled rasta cene i manje operativne robe u Kopru (SLO) gde se prva sledeća isporuka očekuje tek u aprilu, povećana regionalna potražnja za sojinom sačmom.

MINERALNO ĐUBRIVO

U ovoj nedelji pojačano je interesovanje za nabavkom NPK 16X16X16-Rusija,25/1. Manje se trgovala UREA-Rusija, AN i KAN. Smanjena je ponuda azotnih formulacija, zalihe se smanjuju a utovari su i dalje usporeni i otežani. Nove količine su u prispeću ali zbog otežane logistike na Dunavu neizvesno je kada će roba stići. Sistem je ove nedelje zabeležio trgovanje NPK16X16X16-Rusija,25/1,UREA-Kutina,25/1,AN-Bugarska,50/1,KAN-Borealis, 25/1.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (Catkin)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply