Od uvoznika postali smo proizvođači i izvoznici kvasca (SRB)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da su svi veliki trgovinski lanci, ali i manje prodavnice, od juče snabdeveni prvim količinama kvasca.

Nedimović je u izjavi za Televiziju Pink istakao da je naša država u vreme vanrednog stanja, od zemlje koja uvozi kvasac, postala proizvođač i izvoznik ove osnovne životne namirnice.

Ministar je objasnio da je već u nedelju pokrenuta proizvodnja u fabrici u Senti, podsetivši na to da je Srbija u prethodnom periodu kupovala kvasac, pre svega, iz Hrvatske i Mađarske.

On je naglasio da će se na nedeljnom nivou proizvoditi 240 tona kvasca, a već je počela isporuka pekarama u vrećama od po 10 i 15 kilograma, dok su u prodavnice i trgovinske lance stigle i prve količine manjih pakovanja kvasca “u kocki”.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je zabranjen izvoz kvasca dok srpsko tržište ne bude snabdeveno, ali biće dovoljnih količina da se pomogne Republici Srpskoj i susedima oko nas.

Ministar je predočio da u ovom momentu nedostaje određena količina melase i šećerne repe, ali da će i ta sirovina oko 10-15. aprila stići u fabriku u Senti.

Nedimović je potvrdio da Srbija ima dovoljno brašna, šećera, ulja, kvasca, i dodao da je sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske postignut dogovor o distribuciji brašna i ulja.

On je rekao i da će danas kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu biti isporučene dve tone koncentrata natrijum-hipohlorida, sredstva za dezinfekciju, koje se proizvodi u vodovodima u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Šidu.

Prema njegovim rečima, sutra će početi distribucija 75-procentnog alkohola u KC Niš, KC Kragujevac, KC Srbije, KBC “Dragiša Mišović”, KBC Zemun i KC Vojvodine.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Pixabay (Rosy_Photo)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Leave a Reply