KORISNICI GEA AGRONET SISTEMA

Poljoprivredno gazdinstvo Srećkov

Poljoprivrednom proizvodnjom bave se generacijama, a kroz moderan pristup nastoje nastoje da maksimalno unaprede proizvodnju i plasman svojih proizvoda

Poljoprivredno gazdinstvo Borislav Srećkov se nalazi u Zmajevu, opština Vrbas. Četvoročlana porodica Srećkov – Borislav, Branka i njihova dva sina žive isključivo od poljoprivrede.

Poljoprivreda je u ovoj porodici tradicija. Generacije unazad su se bavile poljoprivredom, a Borislav skoro 30 godina. Osnovna delatnost je ratarstvo, a pored toga bave se i uzgojem svinja i povrtarstvom za sopstvene potrebe.

Oko svih obaveza, nabavke semena, đubriva i zaštitnih sredstava, kao i same prodaje robe supružnici se dogovaraju, pa Branka uglavnom vodi poslove u vezi sa papirologijom i prodajom robe, dok je na Borislavu kompletan proces proizvodnje.

Uspeh ovog gazdinstva, pored mnogo rada, truda i ulaganja, leži i u modernom pristupu poljoprivrednoj proizvodnji. Gazdinstvo poseduje svu potrebnu mehanizaciju za obradu zemljišta. Redovno prate dodele subvencija, kredita i ostalih pogodnosti koje mogu unaprediti njihovu proizvodnju. Pre nepune tri godine dobili su kredit od Fonda za razvoj poljoprivrede APV za sistem za navodnjavanje, koristili su subvencije za mehanizaciju, a trenutno teže ka izgradnji sopstvenih skladišnih kapaciteta i nadaju se subvenciji za izgradnju podnih skladišta. Takođe, značila bi im mogućnost dobijanja subvencije za kupovinu zemlje jer žele da povećaju površine koje obrađuju. Sam proces proizvodnje zasnovan je na punoj primeni agrotehničkih mera, konsultacijama sa stručnjacima, praćenju informacija o najpovoljnijim uslovima za nabavku repromaterijala, kao i obaveznom osiguranju svih useva.

Soja i kukuruz su kulture koje su podjednako zastupljene. S obzirom da nemaju zaokruženu proizvodnju, viškove robe pretežno skladište i imaju dobru saradnju sa firmama Agro Drug d.o.o. Zmajevo i OZZ Agronom Despotovo Pivnice.

Roba se najčešće plasira preko zadruga u selu i okolini, a cene gđa Branka redovno prati na GEA Agronet sistemu i ovako opisuje saradnju: „Saradnju sa GEA Agronet počeli smo pre par godina, kada nam se dopao način na koji sistem radi i pristup koji ima prema poljoprivrednim proizvođačima. Ono što je nama najznačajnije je da postoje prave informacije o kretanjima cena na tržištu, koje su nam u svakom momentu dostupne. To je nama uglavnom dovoljno jer nemamo uvek robu za prodaju, ali nam znači mogućnost da je i sami možemo ponuditi“.

I na kraju, kako su nam rekli, nema jednostavnog recepta za uspešno gazdinstvo i dobar proizvod. Potrebno je mnogo ulaganja i truda, uz obavezno pridržavanje svih propisanih normi u proizvodnji, kvalitetan proizvod i visok prinos, adekvatan skladišni prostor i pravovremena informacija, koja će pomoći u odabiru najpovoljnijeg momenta za prodaju.

Na kraju, zahvaljujemo se našim domaćinima, porodici Srećkov, na gostoprimstvu i lepim rečima. Trudićemo se da našu saradnju i dalje unapređujemo, a njima želimo zdravlje, uspeh i dobre prinose u narednim godinama.

Podeli sa prijateljima
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply