Globalno porasle cene mesa, biljnih ulja i žitarica (SVET)

Referentna vrednost svetskih cena prehrambenih proizvoda je neznatno porasla u aprilu, zato što su rastuće cene mesa, biljnih ulja i žitarica prevazišle smanjenje cena šećera i mlečnih proizvoda, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u petak.

FAO indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se trguje, u aprilu je iznosio 119.1 poen, što je za 0.3 posto više nego u martu i za 9.6 posto niže nego u aprilu prošle godine.

Nakon tri meseca opadanja, cene žitarica su u aprilu porasle za 0.3 posto u odnosu na mart. Globalne izvozne cene pšenice su se stabilizovale u aprilu, zato što je jaka konkurencija među glavnim izvoznicima nadjačala zabrinutost zbog nepovoljnih uslova useva u delovima Evropske unije, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvozne cene kukuruza su porasle pod uticajem velike potražnje usled logističkih problema izazvanim oštećenjem infrastrukture u Ukrajini i zabrinutosti oko proizvodnje u Brazilu uoči glavne žetve. FAO indeks cena riže je opao za 1.8 odsto.

U aprilu su cene biljnih ulja porasle za 0.3 posto u odnosu na mart, čime su dostigle najvišu cenu u proteklih 13 meseci. Više cene suncokretovog i ulja od uljane repice su neutralisale nešto niže cene palminog i sojinog ulja.

FAO indeks cena mesa je u aprilu porastao za 1.6 posto u odnosu na prethodni mesec, budući da su međunarodne cene živinskog, goveđeg i ovčjeg mesa porasle. Svetske cene svinjskog mesa su neznatno pale, odražavajući slabu unutrašnju potražnju u Zapadnoj Evropi i slabu potražnju vodećih uvoznika, posebno Kine.

U aprilu su cene šećera opale za 4.4 posto u odnosu na mart, a FAO indeks cena šećera je za 14.3 odsto niži u poređenju sa aprilom 2023. godine. Smanjenje je izazvano uspešnijom proizvodnjom u Indiji i na Tajlandu, kao i poboljšanjem vremenskih uslova u Brazilu.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda je opao za 0.3 posto, okončavši šest meseci uzastopnih povećanja predvođenih sporijom potražnjom za obranim mlekom u prahu i nižim svetskim cenama sira, pod uticajem jačanja američkog dolara. Nasuprot tome, svetske cene putera su porasle usled stabilne uvozne potražnje.

Podeli sa prijateljima
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply